Ločevanje odpadkov

18. 10. 2012

Večina ljudi sicer trdi, da z ločevanjem odpadkov nima težav, a raziskave kažejo drugače. Še vedno nas premalo ve, da na primer papirnate robčke in jajčno lupino odvržemo med biološke odpadke. Žarnice sodijo v zabojnik za mešane odpadke ali v zbirni center, tetrapak pa med embalažo.

Čeprav so zabojniki po Sloveniji različni, jih v grobem delimo na takšne za papir, embalažo, steklo, biološke odpadke in ostalo. Toda pozor: med papir ne odlagajte kopirnega, povoščenega in plastificiranega papirja, prav tako ne umazanega in navlaženega papirja ter kartona. To namreč sodi v zabojnik z embalažo. Med steklo pa na primer ne spadajo žarnice. Ločevanje odpadkov je pomembno za naš planet, saj se razni materiali lahko reciklirajo, s čimer se iz dotrajanih stvari izdela nov naravi prijazen izdelek. Najslabše, kar se lahko zgodi z nepravilno odloženim izrabljenim izdelkom ali predmetom, je to, da konča v naravi, in ne v predelovalnem centru. Ločevanje ni najbolj preprosto, a z nekaj organiziranosti in volje nam bo uspelo.

Poleg učinkovitega zbiranja in ločevanja komunalnih odpadkov je pomembno tudi preprečevanje nastajanja odpadkov. V gospodinjstvu se namreč lahko zmanjša količina odpadkov z izbiranjem izdelkov za večkratno uporabo, brez nepotrebne ali vsaj s povratno embalažo, z dolgo življenjsko dobo in podobno. Prav tako pa je pomembno zavedanje, da odpadki nastajajo ob vsaki naši dejavnosti, povsod, kjer smo: doma, v šoli, v podjetju. Torej: ključ rešitve je v vsakem od nas, saj odpadki ne nastajajo sami od sebe.

Čisto in urejeno okolje je namreč vrednota, za katero si moramo prizadevati vsi.

Prispevek o pravilnem ločevanju odpadkov si lahko pogledaš tukaj.

Kaj se zgodi z zavrženo hrano pa si lahko preberete tukaj.