Olimpijska medalja za Tita

15. 2. 2016

Mladi olimpijec Tit Štante je na Norveškem osvojil prvo odličje na letošnjih zimskih mladinskih olimpijskih igrah za Slovenijo. V disciplini prostega sloga, imenovani snežni žleb, je v finalu privozil tretje mesto.


Celjan Tit Štante je osvojil prvo slovensko kolajno na drugih zimskih mladinskih olimpijskih igrah športnikov, starih od 15 do 18 let, na Norveškem. Sedemnajstletni član velenjskega kluba Deska je na prizorišču v Oslu osvojil tretje mesto v preizkušnji deskarjev prostega sloga na snegu v disciplini snežni žleb. Mladi slovenski športnik je pet sodnikov v tej atraktivni deskarski disciplini prepričal tako z višino kot s tehniko in zahtevnostjo izvedenih prvin.

Kako se po tem uspehu počuti Tit Štante
"Občutki so odlični, to je bil moj cilj in sem ga dosegel, tako da sem zadovoljen. V tem trenutku je vse skupaj težko opisati, verjetno bodo občutki šele prišli za mano, mogoče danes ali jutri. Razmere so bile dobre, tekma je bila pa kar težka. Do zadnjega trenutka nisem vedel, ali bom tretji, tako da sem šele v tretji vožnji potrdil uvrstitev na stopničke. Je bilo kar napeto. Po drugi vožnji sem bil šesti, s tretjo vožnjo sem izboljšal svojo oceno, tako da sem na stopničkah," je dejal Tit po nastopu v svoji glavni disciplini.

To ni prva medalja slovenskih športnikov na zimskih mladinskih olimpijskih igrah
Skupno je to že osmo odličje slovenskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah mladih. Pred štirimi leti so v Innsbrucku, na prvih tovrstnih igrah, mladi slovenski športniki osvojili sedem kolajn. Edino zlato zimsko mladinsko olimpijsko odličje do zdaj je Sloveniji takrat priskakal smučarski skakalec Anže Lanišek v posamični preizkušnji. Deskar Tim-Kevin Ravnjak pa je bil srebrn v snežnem žlebu.

Za kolajne bodo še priložnosti
Tokratne zimske mladinske olimpijske igre, ki so sicer organizirane drugič, se bodo končale v nedeljo, 21. februarja. Do takrat pa bo še nekaj priložnosti za odličja. Glavno slovensko favoritinjo Emo Klinec še čaka posamična preizkušnja v smučarskih skokih. Kar 19 obetavnih slovenskih mladincev na Norveškem tekmuje v alpskem smučanju, deskanju na snegu, smučanju prostega sloga, smučarskih skokih, nordijski kombinaciji, biatlonu in teku na smučeh.

foto: arhiv OKS