Znanstveniki zaznali gravitacijske valove

12. 2. 2016

Einstein je imel prav! Znanstveniki so zaznali gravitacijske valove, ki so posledica spremembe v prostoru in času daleč daleč v vesolju. Tako so potrdili Einsteinovo splošno teorijo relativnosti. In kaj to pomeni?

Albert Einstein in splošna teorija relativnosti

Le kdo ne pozna Alberta Einsteina? Pa veste, zakaj je pomemben? Leta 1915 je predstavil svojo splošno teorijo relativnosti, ki opisuje gibanje teles v gravitacijskem polju. Teorija pravi, da čas ni absoluten, se pravi vedno enak, ampak se lahko spreminja, in sicer odvisno od hitrosti opazovalca. Če je ta večja, mu čas teče počasneje. Einstein je razlagal, da če bi se v vesolju dve ogromni telesi, kakršna so planeti in črne luknje, dovolj približali drugo drugemu, bi to ustvarilo tako močno valovanje v prostoru, da bi se ta dva ukrivila in bi to zaznali tudi na Zemlji. A vse do zdaj tega nihče ni mogel dokazati. Uspelo je ameriškim znanstvenikom.  

Odkritje ameriških znanstvenikov

Znanstveniki ameriškega observatorija LIGO so sporočili, da so s posebnim laserjem zaznali gravitacijsko valovanje, o katerem je že pred mnogimi leti govoril Einstein. Daleč stran v galaksiji sta pred več kot milijardo leti trčili dve črni luknji. Trk je povzročil valovanje, ki je do nas potovalo vse do 14. septembra lani. V ameriškem observatoriju so ga zaznali s posebnimi laserji.  

Zakaj je odkritje pomembno

Odkritje ne dokazuje le splošne teorije relativnosti, temveč je tudi prvi fizični dokaz, da črne luknje obstajajo. Je dober znak tudi za razumevanje nastanka vesolja, pomembno pa je predvsem zaradi izjemne natančnosti meritev.