Praznik kulture naj bo kulturen

8. 2. 2016 - Seznam brezplačnih ogledov kulturnih prireditev na kulturni praznik

Ob slovenskem kulturnem prazniku bodo kulturne ustanove po državi danes tradicionalno odprle svoja vrata. V počastitev slovenskega ustvarjanja in Prešernove dediščine pripravljajo bogat program brezplačnih prireditev.

Ljubljana

V Slovenskem šolskem muzeju lahko obiščete eno izmed brezplačnih delavnic:
-11.00 Učna ura: Nedeljska šola
-12.00 Voden ogled po razstavi Učilnica v naravi:
  šolski vrt včeraj, danes, jutri
-13.00 Delavnica: Svet antike
-14.00 Učna ura: V antični Emoni
-15.00 Učna ura: Lepo vedenje
-16.00 Učna ura: Lepopis
-17.00 Učna ura: Vodnikova šola

Ob 10.00 se lahko v Mednarodni grafični likovni center z družino odpravite na družinsko delavnico DRUST. Družine, otroci, starši in stari starši, DRUžimo se in USTvarjamo! 

Ob 17.00 vas vabi Hiša otrok in umetnosti na predstavo Glava glavi.

V Narodni galeriji, kjer je na ogled nova stalna zbirka, bo ob 16.00 literarno-gledališki nastop Andreja Rozmana Roze, v katerem se bo sprehodil po stalni zbirki in predstavil šest upesnjenih slik. Ob 19.00 bo na ogled plesna predstava Neiztrohnjeno srce v sklopu projekta Potopljene poezije, katere vsebinski steber projekta sta poezija in življenje Franceta Prešerna.

V Lutkovnem gledališču bo ob 19.00 na ogled dramska predstava za mladino in odrasle Nekoč, ko nas ni bilo več danske avtorice Lotte Faarup. Režija: Anja Suša.

Celje

Prešernovanje na Prešernovi: tradicionalno druženje in recitiranje Prešernovih Poezij na Prešernovi ulici ob 10.00.

V Muzeju novejše zgodovine Celje pa si med drugim lahko ogledate tudi razstavo z naslovom Vse barve čokolade.

Kranj

Kot vsako leto, bo posebej slovesno v Kranju, kamor se je Prešeren preselil leta 1846 in tam 8. februarja 1849 tudi sklenil življenjsko pot. S Prešernovim smenjem nas bo mesto popeljalo v pesnikov čas, na več kot 110 stojnicah predstavilo različne domače in umetne obrti. V starem mestnem jedru bo festival lajnarjev, pred knjižnico bo vozila kočija, v Kranjski hiši bodo urejali pričeske, kakor so jih oblikovali v Prešernovem času, na glavnem trgu pa bodo nastopile foklorne skupine. Kot veleva tradicija, bodo mesto obiskali tudi Prešrnovi nagrajenci. Ob 17.00 si bodo z ministrico ogledali razstavi Toneta Stojka Portreti Prešernovih nagrajencev 2016 in Mikija Mustra Sprehod z Zvitorepcem. Ob 18.00 bo aktualnim lavreatom mogoče prisluhniti v Prešernovem gledališču Kranj. Ministrica pa se bo z njimi že ob 14.30 srečala na Gradu Brdo.

Ptuj

Kurentovanje!!! Ob 15.00 ne zamudite velike pustne maškarade za otroke!

Maribor
Prešernov dan v Mestni knjigarni Maribor

  • 10.00: Maček Muri na obisku - Pravljična urica in plesno rajanje z mačkom Murijem.
  • 12.00: Misleca 2 - Medgeneracijske delavnice za otroke in odrasle ter predstavitev knjige Misleca 2

Šentjur

Ob 10.00 si lahko v Knjižnici Šentjur ogledato predstavo. Čarodej Sam Sebastian ima posebej za to priložnost pripravljeno zabavno interaktivno predstavo TAKE PUSTNE, ki je preplet plesa, smeha ter osupljivih čarovniških in žonglerskih cirkuških veščin.