Olimpijski ogenj bo nosil tudi begunec

3. 2. 2016

V zbirnem centru za begunce v atenskem mestu Eleonas bodo po predlogu predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha izbrali nosilca olimpijskega ognja tudi med begunci. Olimpijski ogenj se bo na pot proti Riu podal 21. aprila.


Kot veleva običaj, bo bakla prvi del potovanja opravila po Grčiji. Letos jo bo pot vodila tudi do zbirnega centra za begunce, kjer bodo izbrali nosilca ognja. To je bil predlog domačega olimpijskega komiteja in njegovega predsednika Spyrosa Capralosa, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Bach pa se je strinjal, da bo takšna poteza dala olimpijskemu gibanju še dodatno človeško noto.

Olimpijski ogenj

Olimpijski ogenj je poleg krogov najznačilnejši simbol olimpijskih iger. Prižiganje ognja vsaka štiri leta je velik medijski dogodek, na katerem v Olimpiji s sončnimi žarki v posebnem obredu prižgejo olimpijsko plamenico, ki nato nekaj mesecev potuje po svetu, na otvoritveni slovesnosti iger pa z njo prižgejo olimpijski ogenj. Ta ves čas trajanja iger gori, na sklepni slovesnosti pa ga ugasnejo. Tudi pred olimpijskim muzejem v Lozani ogenj ves čas simbolično gori. Obred prižiganja ognja je edini, ki so ga sodobne olimpijske igre povsem povzele po antičnem vzoru. Po izročilu so namreč pred vsakimi igrami antične dobe v podobnem obredu simbolično prižgali olimpijski ogenj v čast bogov in športa.

 Poletne olimpijske igre 2016

Poletne olimpijske igre, 31. igre moderne dobe, bodo v brazilskem mestu Riu de Janeiru, in sicer od 5. do 26. avgusta. To bodo prve olimpijske igre v Južni Ameriki. V Riu bodo tudi poletne paraolimpijske igre, in sicer od 7. do 18. septembra.

FOTO: Reuters