Virus zika

29. 1. 2016

Po vsem svetu so ta teden veliko govorili o okužbah z virusom zika. Ta je najbolj razširjen na južnoameriški celini. Bolezenske znake okužbe z virusom pa so imeli tudi nekateri Evropejci, en primer okužbe so odkrili celo v sosednji Avstriji.


Kako se virus zika prenaša?
Virus prenašajo komarji ščitarji, ki spadajo med tigraste komarje. Kot vsi drugi komarji tudi ti svoje ličinke odlagajo v vodi. Najraje imajo stoječo vodo, še posebej luže in vodo, ki se nabira v odpadnih avtomobilskih pnevmatikah in cvetličnih lončkih. Če z virusom okuženi komar piči človeka, se pri njem kmalu pokažejo bolezenski znaki, podobni gripi: povišana telesna temperatura, izpuščaji, glavobol in srbeče oči. Virus se ne prenaša s človeka na človeka. Najbolj je nevaren za nosečnice. Sicer še ni dokazano, a strokovnjaki sumijo, da se novorojenčki okuženih rodijo s premajhnimi možgani in lobanjo.

Katere države je virus zika najbolj prizadel?
Virus je najbolj prizadel države v Latinski Ameriki. Pred začetkom olimpijskih iger v Riu de Janeiru brazilske oblasti še skrbneje pregledujejo in čistijo bivališča olimpijcev. Zaskrbljeni so tudi pri Svetovni zdravstveni organizaciji, saj se po njihovem mnenju virus širi prehitro, cepiva zanj pa za zdaj še ni.

Je ogrožena tudi Evropa?
V Evropi komarjev ščitarjev ni, zato tudi ni nevarnosti, da bi se okužili s tem virusom. Z njim bi se lahko okužili le, če bi potovali po državah, v katerih je največ okuženih komarjev.