Onesnaženost zraka z delci PM10

29. 1. 2016

Zadnje dni smo bili precej zaskrbljeni zaradi onesnaženosti zraka. Nacionalni inštitut za javno zdravje je šolam celo svetoval, naj se učenci ne gibajo na prostem, ker je presežena mejna vrednost delcev PM10 v zraku. Preverili smo, zakaj so delci PM10 škodljivi in zakaj nastanejo.

Kako nastajajo delci PM10?
Vosek v sveči, bencin v avtomobilskem motorju ali pa drva v peči na les; pri vsakem gorenju nastajajo drobni delci. Ti so tako majhni, da jih ne vidimo. Z oznako PM10 označujemo trdne delce s premerom deset mikrometrov. Šele pet skupaj bi jih bilo debelih kot človeški las. PM10 so najnevarnejši za zdravje.

Zakaj so delci PM10 nevarni?
Večino teh delcev pri zdravem človeku sicer prečisti naš nos, zato je pomembno, da ne dihamo skozi usta. A če delci pridejo v dihala, lahko povzročijo tudi različne bolezni na pljučih. Ker so tako majhni, lahko prodrejo celo v kri, od tam pa v možgane. Najbolj ogroženi so prav otroci, starejši in ljudje, ki imajo težave s srcem in pljuči.

Kaj lahko storimo?
Največ delcev PM10 povzročajo promet, industrija in kurilne naprave v naših domovih. Zrak bi lahko izboljšali z ogrevanjem na plin in uporabo javnega prevoza. V mestih, ki so bolj onesnažena, strokovnjaki  zato priporočajo, da se izogibajte prometnim cestam, če pa se boste na prostem ukvarjali s športom, to raje počnite v naravi.