Vas zebe? Pojdite v hribe!

26. 1. 2016 - Zaradi temperaturne inverzije nad 1000 m tudi do 15 stopinj Celzija

Na višje ležečih merilnih postajah so temperature že zjutraj presegle 12 stopinj Celzija, meteorologi pa so na nadmorski višini med 1000 in 1300 metri izmerili skoraj 15 stopinj. To bo vplivalo tudi na dnevne temperature v nižje ležečih krajih, ki bodo ponekod presegle 15 stopinj.

Najtopleje bo v jugovzhodni Sloveniji, v osrednji in jugozahodni Sloveniji pa bodo temperature dosegle do 10 stopinj Celzija.

Inverzija bo trajala do vključno četrtka, za naprej pa razmer še ni mogoče točno napovedati. Sonca bo nekoliko več še danes in v sredo, nato pa bo državo od jugozahoda zajelo nekaj več oblačnosti, a bodo temperature vseeno vsaj do sobote ostale visoke za ta čas.

Kaj je temperaturna inverzija?
Temperaturna inverzija ali toplotni obrat je pojav, ki povzroči, da imamo nižje temperature v nižjih predelih Zemljinega ozračja, medtem ko se z višino temperatura viša. Pojav pogosto spremlja plast megle, ki leži na dnu kotline, pozimi pa dež pri temperaturah pod ničlo in s tem tudi poledica. Ta vremenski pojav se večinoma pojavi v hladni polovici leta, ko se težji zrak uleže na dno kotlin, ravnin in kraških globeli in tam včasih vztraja tudi več tednov. Vlaga v tem zraku se kondenzira, zato nastane pri tleh gosta plast megle, višje lege pa imajo sončno in toplejše vreme.

PV
Foto: Staša Lepej Bašelj