Vse najboljše, Tina!

2. 5. 2014

Kdo ne pozna Tine Maze? Danes naša najboljša smučarka praznuje rojstni dan in čestitke gotovo dežujejo iz vseh koncev in krajev.

Tina se je rodila 2. maja 1983 v Slovenj Gradcu ter se kmalu s starši preselili v Črno na Koroškem. Tam se je Tina že pri treh letih naučila smučati, kasneje je postala tudi članica smučarskega kluba Črna na Koroškem. Tina pa ni le smučarka, vemo da je vsestransko dekle, ki je že pokazalo svoj glasbeni talent. Kar šest let se je učila igrati na klavir.

Po končani osnovni šoli se je vpisala na gimnazijo na Ravnah ter hkrati postala tudi članica ženske B reprezentance. S številkama 121 in 125 je osvojila 2. in 1. Mesto ter že takrat opozorila nase v smučarskem svetu.

Vse od leta 2008 pa sta skupaj z Andreo Massijem ustanovila ekipo team to aMAZE in začela se je smučarska pravljica za vse nas!

Na Olimpijskih igrah v Vancouvru, v Kanadi, je nosila slovensko zastavo ter osvojila dve srebrni medalji v veleslalomu in superveleslalomu. Sledila je sezona 2011/2012 ko je na stopničkah stala osemkrat ter skupni seštevek končala na 3. mestu. Svetovno prvenstvo v Garmischu je spet prinesel novo srebrno ter zlato v veleslalomu. Naslednja sezona je bila malce nenavadna, saj ni zmagala nobene tekme, a kljub vsemu desetkrat stala med najboljšo trojico. Na koncu je bila v skupnem seštevku druga.

Potem pa sledi sezona 2012/13 ko ni bilo prave konkurence za našo šampijonko. Zbrala je 11 zmag, skupaj 24-krat stala na stopničkah. Podrla je rekord v največ doseženih točk v skupnem seštevku (2414). Veliki  kristalni globus je prišel v Tinine roke, prav tako da je prejela še dva mala kristalna globusa.
In potem so tu še letošnje zimske olimpijske igre, ko smo prav zaradi Črnjanke dvakrat poslušali slovensko himno. Postala je olimpijska kraljica v smuku in veleslalomu ter v domovino prinesla dve olimpijski medalji!