V Sierri Leone spet ebola

21. 1. 2016

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da so potrdili še drugi nov primer ebole v Sierri Leone, potem ko so šele pred enim tednom razglasili konec najhujše epidemije te bolezni doslej.

Zdravstveno ministrstvo Sierre Leone je potrdilo nov primer in pojasnilo, da gre za žensko, ki je pomagala umivati truplo umrle nečakinje skladno s pripravami na muslimanski pogreb. Na ministrstvu pa sedaj pričakujejo nove primere okužbe, predvsem pri tistih, ki so pred pogrebom umivali truplo. Hemoragična mrzlica je najbolj nalezljiva prav med umiranjem okuženih in pri rokovanju s trupli umrlih.

Najhujši izbruh se je začel decembra 2013
Nova primera ebole v Sierri Leone so potrdili po tem, ko se je zahodna Afrika prejšnji teden veselila razglasitve konca najhujše epidemije ebole doslej, ki je ubila več kot 11.300 ljudi, večinoma iz Gvineje, Liberije in Sierre Leone, okužilo pa se je skoraj 29.000 ljudi. Za to vrsto mrzlice sicer ni nobenega potrjenega in popolnoma preverjenega cepiva za uporabo na ljudeh. Ebola se je začela decembra 2013 v Gvineji in se nato razširila na sosednjo Liberijo in tudi Sierro Leone ter nekatere druge države. Smrtne žrtve so bile tudi v Evropi.

Kaj je ebola?
Ebola je ena od hemoragičnih mrzlic, ki je zelo nalezljiva in ima visoko stopnjo smrtnosti, tudi do 60 odstotkov. Povzroča jo virus, ki sicer živi na divjih živalih. Kako je virus prvič preskočil z živali na človeka, še ni povsem raziskano, predvidevajo pa, da z uživanjem mesa divjih živali.

Za prenos smrtonosne bolezni dovolj že rokovanje
Po okužbi z virusom ebole mine osem- do desetdnevna inkubacijska doba, po kateri se začnejo kazati bolezenski znaki. Pojavijo se visoka vročina, slabo splošno počutje, lahko tudi bolečine v mišicah, glavobol, bruhanje ali driska. Pri težkih oblikah bolezni takoj odpovedo nekateri organi, na primer jetra, ledvice ali centralni živčni sistem, pojavi se šok, ki se konča s smrtjo bolnika.

Okuženi morajo v karanteno
Zdravila ali cepiva proti eboli še niso iznašli, zato je ob izbruhu bolezni najpomembnejše preprečiti njeno nadaljnje širjenje. Zato bodo morali poiskati vse okužene in jih dati v karanteno, to je v ločen prostor za bolnike z nalezljivimi boleznimi. Strokovnjaki poizvedujejo tudi, s kom so imeli bolniki stike, saj želijo poiskati še druge okužene.

PV