Odkrili deveti planet?

21. 1. 2016 - Začasno ime: Planet devet

V našem Osončju se verjetno nahaja še en orjaški planet, ki so ga poimenovali Planet devet. Skrival naj bi se daleč za Plutonom, imel naj bi maso 10 Zemelj, bil pa naj bi manjši od Neptuna.

Telo tega planeta ima desetkrat večjo maso kot Zemlja in sledi nenavadni, zelo dolgi orbiti daleč v Osončju, so sporočili astronomi. Nov planet bi lahko za eno pot okoli Sonca porabil med 10 tisoč in 20 tisoč let. Bil naj bi zelo velik in težak ‒ masa še nepotrjenega nebesnega telesa naj bi znašala kar pet tisoč mas Plutona. Po velikosti bi se uvrstil na peto mesto v Osončju, med Neptun in Zemljo.

Raziskovalca Konstantin Batigin in Mike Brown sta dejala, da sta planet našla s pomočjo matematičnih modelov in računalniških simulacij. Dodala sta, da planeta v osončju še nista opazila. To pomeni, da je obstoj devetega planeta za zdaj le teorija, ki pa pridobiva vse več dokazov. Zanimivo je tudi, da sta se omenjena raziskovalca preučevanja lotila zato, da bi ovrgla namige o devetem planetu, na koncu pa sta odkrila ravno nasprotno.

In zakaj tako velikega telesa do sedaj še niso odkrili s teleskopi, če pa človeštvo ve za tisoče planetov zunaj Osončja? Zato, ker se moč svetlobe, ki jo oddaja Sonce, z oddaljenostjo vse hitreje zmanjšuje, tako zelo, da tudi velikih teles z zemeljskimi teleskopi preprosto ni mogoče najti.

PV
Foto: Youtube