Najhitreje bere 13-letna Brina

18. 1. 2016 - Nov državni rekord v hitrem branju

Na drugem državnem tekmovanju v hitrem branju HIBRA je s 1874 besedami na minuto v kategoriji juniorji zmagala 13-letna Brina Poropat, ki bere devetkrat hitreje kot povprečni odrasli. S tem je učenka iz Osnovne šole Tabor 1 Maribor v soboto postavila absolutni državni rekord.

Državna prvakinja v kategoriji otroci je s povprečno hitrostjo branja 394 besed na minuto postala 12-letna Maja Špegelj iz Osnovne šole Frana Roša.

Na državno tekmovanje se je od prijavljenih 211 tekmovalcev, ki so se pomerili na regijskih tekmovanjih, uvrstilo 36 tekmovalcev.

Hitri bralci so tekmovali branju treh člankov, ki so bili tematsko zelo različni in so zahtevali precejšnjo koncentracijo. Vse članke so morali prebrati v hitrem tempu in kasneje odgovoriti na zastavljena vprašanja. Tekmovalce so razvrstili glede na zmnožek hitrosti branja in odstotka obnove.

Najboljši v posameznih kategorijah so prejeli pokale, knjižno nagrado in spominsko majico. Vsi udeleženci državnega tekmovanja so prejeli srebrna priznanja, najboljši pa zlata.

Tekmovanje je potekalo po pravilih Svetovne organizacije miselnih športov, ki organizira tudi svetovna prvenstva v hitremu branju.

PV
Foto: ŠD Pohorje


Infodrom je obiskal šolsko tekmovanje v hitrem branju na Osnovni šoli Frana Roša Celje.