Kako je peti v operi?

15. 1. 2016

Ta teden so prvikrat uprizorili otroško opero Brundibar v Cankarjevem domu v Ljubljani. Brundibar ni samo opera za otroke, ampak tudi opera, v kateri nastopajo otroci. V glavnih vlogah se izmenjuje več otrok, tudi Lucija in Adrijan.

Petje v operi se razlikuje od petja v zboru, saj vključuje tudi gledališko igro in gibe. Da so se res dobro pripravili, so se nastopajoči zadnje tri mesece enkrat na teden dobivali v Ljubljani. Na koncu celo vsak dan.

Brundibar je edina svetovno uveljavljena opera, uglasbena za otroško izvedbo. Nepretrgano jo uprizarjajo operni ansambli in šole po vsem svetu. Slavna je postala posebej zaradi vloge, ki jo je imela v taborišču Terezin med drugo svetovno vojno. Tragično usodo taboriščnikov je pomagala narediti bolj humano in znosno, tako za tiste, ki so v njej nastopali, kakor za občinstvo.

Prvič je bila izvedena leta 1942 v Pragi. Kratko opero je po pravljici Adolfa Hoffmeistra zasnoval in uglasbil Hans Krasa, naslov pa je dobila po glavnem liku, ki po češko pomeni čmrlj. Brundibar je pravzaprav prispodoba. In v resnici predstavlja enega najbolj negativnih likov v zgodovini ‒ Adolfa Hitlerja.

PV


Več o operi Brundibar.
Infodrom je med pripravami na koncert obiskal Otroški zbor RTV Slovenija.