Za pravoslavne vernike se je začelo novo leto

14. 1. 2016

Pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, so ob polnoči vstopili v novo leto. Posebnih obredov v pravoslavnih cerkvah v Sloveniji ni bilo, so pa novoletne zabave pripravili nekateri gostinci, ki so gostom ob polnoči postregli s tradicionalnimi novoletnimi sarmami.

V Srbiji so pravoslavno novo leto pričakali pred hramom sv. Save v Beogradu, eni največjih pravoslavnih cerkev v regiji, kjer je ob polnoči nebo razsvetlil ognjemet. Z ognjemeti in koncerti so novo leto pričakali tudi v nekaterih drugih mestih, med drugim na Trgu svobode v Novem Sadu in v Nišu. Zabave z živo glasbo so dolgo v jutro potekale tudi v restavracijah, hotelih in klubih, ki so to noč običajno dodobra zasedeni.

Velik del pravoslavnih vernikov novo leto praznuje 14. januarja, saj uporabljajo julijanski koledar, ki za našim, gregorijanskim koledarjem, zaostaja za 13 dni.

Nekatere pravoslavne cerkve pa so skozi zgodovino sprejele t. i. Milankovićev koledar, ki se ujema z gregorijanskim. Med njimi so grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše cerkve. Te so novo leto praznovale v istem času kot mi.

Po popisu prebivalstva iz leta 2002 se je za pripadnike pravoslavne veroizpovedi v Sloveniji izreklo 2,3 odstotka oziroma okoli 45 tisoč ljudi.

PV
Foto: Reuters