Švedsko tožilstvo začelo postopek proti Volkswagnu

13. 1. 2016

Švedsko tožilstvo je sporočilo, da je sprožilo predhodno preiskavo ravnanja nemškega avtomobilskega koncerna Volkswagen, ki je goljufal na okoljskih testnih. Preiskava se osredotoča na obtožbe o prevari in ponarejanju dokumentov.

Švedska je zadnja v vrsti držav, ki so zaradi manipulacij z dizelskimi motorji sprožile sodne postopke proti nemškemu koncernu. Na Švedskem je prizadetih okoli 225.000 vozil, izdelanih med letoma 2009 in 2015.

Volkswagen naj bi z vpoklici vozil v Evropski uniji z vgrajeno sporno programsko opremo, namenjeno goljufanju na testih izpustov, začel v prvem četrtletju leta.

Spomnimo, septembra 2015 so odkrili, da je nemško avtomobilsko podjetje Volkswagen prodajalo avtomobile na dizelski pogon s programsko opremo, ki je prirejala podatke o izpustih škodljivih snovi. Vgradili so jo v kar 11 milijonov avtomobilov po vsem svetu. Na testih so zdaj ugotovili, da je Volkswagnova oprema prikazovala vrednosti vsebnosti škodljivih izpustov, ki so bile nižje kot v resnici.

Z afero glede prirejanja rezultatov meritev izpušnih plinov dizelskih motorjev Volkswagna, ki je vznemirila svet, se bo poslej ukvarjal tudi poseben 45-članski preiskovalni odbor Evropskega parlamenta.

PV