Google se spominja Charlesa Perraulta

12. 1. 2016 - Utemeljitelj sodobnih pravljic

Google se je danes spomnil na 388. obletnico rojstva Charlesa Perraulta. Poznamo ga kot avtorja najbolj znanih pravljic, na primer Rdeče kapice, Obutega mačka, Pepelke, Trnuljčice in drugih. Perrault velja za utemeljitelja sodobnih pravljic.

Charles Perrault je bil francoski mislec, pesnik, pisatelj in kritik, ki se je rodil 12. januarja 1628 v Parizu kot sedmi otrok v eni bogatejših meščanskih družin.
Sodeloval je v številnih zanimivih projektih, povezanih z znanostjo in umetnostjo. Tako je na primer prav on predlagal, da bi v labirintu, ki so ga zgradili ob palači Versailles, postavili kipe s prizori iz najbolj znanih Ezopovih basni, da bi se sin Sončnega kralja Ludvika XIV. lažje in z večjim veseljem učil.

Njegova prva knjiga pravljic, ki jo je napisal pri 67 letih, je bila pravzaprav učni pripomoček, ki je nastal med poučevanjem njegovih otrok. Čeprav je zapisal še marsikaj in se je s pravljicami začel ukvarjati šele nekaj let pred smrtjo, ga zgodovina pomni predvsem po pravljicah kot so Rdeča kapica, Obuti maček, Pepelka, Trnuljčica in druge.

PV
Foto: Google