Islamska država napadla v Turčiji

12. 1. 2016 - V eksploziji v Istanbulu več mrtvih

V eksploziji v starem mestnem jedru Sultanahmet v turški metropoli Istanbul je danes umrlo najmanj deset ljudi, 15 je ranjenih. Samomorilski teroristični napad, v katerem je umrlo devet Nemcev, ki so si ogledovali turistične znamenitosti, je izvêdel pripadnik skrajne skupine Islamska država.

Eksplozija je ob deseti uri po lokalnem času odjeknila blizu med turisti priljubljene znamenite Modre mošeje in muzeja Hagija Sofija. Slišali so jo več kilometrov daleč.

Slovensko zunanje ministrstvo je sporočilo, da med mrtvimi ali ranjenimi ni slovenskih državljanov.

Napad so obsodilne številne države in mednarodne institucije, tudi Nato. Vse članice Nata, med katerimi je med drugim Slovenija, so združene v boju proti vsem oblikam terorizma.

Napad se je zgodil v času, ko v Turčiji vladajo najvišji mogoči varnostni ukrepi, saj je bila v zadnjih mesecih prizorišče niza terorističnih napadov. Najhujši se je pripetil oktobra lani, ko so bili pred osrednjo železniško postajo v Ankari ubiti 103 ljudje. Odgovornost za ta napad je prevzela Islamska država (IS).

Turčija poleg boja proti IS hkrati na vseh ravneh bije tudi vojno proti prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK). Na pretežno kurdskem jugovzhodu Turčije se tako od sredine lanskega leta, ko je propadel mirovni proces med Ankaro in Kurdi, krepi nasilje. V spopadih je v zadnjih mesecih umrlo več sto ljudi. Na nekaterih območjih so oblasti uvedle policijsko uro.

PV
Foto: Reuters


Beseda terorizem izhaja iz besede teror, kar pomeni strah, groza, ustrahovanje, nasilje. Kdo so torej teroristi?
Kaj je Islamska država?
Novembra je Islamska država napadala Pariz.
Teroristični napad na časnik Charlie Hebdo in odmevi ter podpora.
Ali smo v Evropi varni? Na Infodromova vprašanja odgovarja strokovnjak Iztok Prezelj.
Kdo so Kurdi in kje živijo?