Otroci sestavljajo jedilnik za astronavte

3. 5. 2014

Britanski astronavt Tim Peake se je spomnil nekaj zelo zanimivega in prosil otroke stare med 9 in 14 let, da ustvarijo jedilnik, ki ga bo popeljal na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prihodnje leto.

Sodniki bodo ocenjevali zabaven in zdrav obrok, ki mora vsebovati nekaj ''britanske'', kot so zapisali. Kaj pomeni britanska hrana pa bodo otroci raziskovali v šoli. Najbolj pogosta asociacija na britansko hrano je sicer tako imenovan "fish and chips", a organizatorji tekmovanja pravijo, da pričakujejo, da bodo otroci še bolj izvirni. Tim Peake je poleg tega tudi priznal, da hrana na Mednarodeni vesoljski postaji ni tako dobra, kot bi lahko bila.

Zmagovalec tekmovanja bo tako skupaj s slavnim kuharjem Heston Blumenthalom sestavil jedilnik, ki ga bo astronavt Peake popeljal na Mednarodno vesoljsko postajo.

Astronavti včasih jedo kar preko slamice

Hrana na vesoljsko postajo pripotuje vakumsko pakirana in posadka tam pogosto doda vodo. Včasih pa astronavti celo preko slamice posesajo hrano kar iz vrečke. Astronavti pogosto izgubijo občutek za vonj, kar posledično zmanjša občutek za okus. To pa se zgodi zato, ker jim zaradi gravitacije kri teče v glavo. To povzroča otečenost obraza in posledično oteče tudi nos. Ravno zato, je zelo začinjena in pekoča hrana priljubljena na Mednarodni vesoljski postaji, saj tako astronavti vsaj kaj okusijo.

Kaj moramo še paziti pri pripravi hrane za astronavte?

Hrana ne sme vsebovati veliko soli, saj to zavira rast kosti, prav tako so drobljive stvari strogo prepovedane. Majhni delci namreč plavajo skozi vesoljsko postajo in lahko pridejo astronavtom v oči ali pa zaidejo v kakšne stroje in povzorčijo okvaro.

Kdo so trenutni člani posadke na Mednarodni vesoljski postaji?