Davčne blagajne

8. 1. 2016

Novost letošnjega leta so davčne blagajne. To je računalniški program v blagajnah, ki so prek spleta povezane s Finančno upravo. Ta bo vse podjetnike, ki poslujejo z gotovino, nadzorovala, ali svojim strankam izdajajo račune. Tako želijo preprečiti utajo davkov, torej denarja, ki gre v državno blagajno.


Del zaslužka od storitev, kot sta prodaja ali frizerstvo, dobi država, kar imenujemo davek. DDV oziroma davek na dodano vrednost je eden od davkov, ki ga v državno blagajno plačujemo vsi državljani. Višina davčne obdavčitve je odvisna od izdelka. Davek na hrano, knjige in nekatere storitve je nižji, le 8,5-odstoten.

Tržni inšpektorji tudi s pomočjo računov preverjajo, ali podjetnik goljufa in ne izdaja računov ter se s tem izogiba plačevanju davkov. Če ob odhodu iz trgovine, frizerskega salona, prodajalne ali gostilne ne vzamemo računa, kršimo predpise. Tržni inšpektor nas po zakonu mora kaznovati. Globa za takšno kršitev znaša 40 evrov.

Inšpektorji poleg tega opozarjajo, da boste davčne blagajne potrebovali tudi, ko boste na šolskih sejmih določili ceno izdelkom in jih prodajali. Finančna uprava vsem šolam svetuje, naj raje zbirajo prostovoljne prispevke, saj v tem primeru ni treba izdati računa.

PV

Učenci iz Stične bazar pripravijo, da polepšajo praznike vsem učencem, ne glede na to, kako debela je denarnica njihovih staršev.