Pregled leta

31. 12. 2015

Le še nekaj ur nas loči od začetka novega leta, zato je čas, da se ozremo po letu, ki se izteka. Zaznamovalo ga je veliko dogodkov doma in po svetu. V politiki, vsakdanjem življenju, okolju. In priznajte, večkrat smo se tudi smejali in se česa naučili. Poglejmo, kateri dogodki bodo tudi v Infodromovi kroniki leta 2015 zapisani za vedno.


V Evropi si bomo gotovo najbolj zapomnili teroristične napade v Franciji. Prvi se je zgodil januarja na uredništvu satiričnega časopisa Charlie Hedbo v Parizu. Misel "Je suis Charlie" se je tedaj širila v spomin na žrtve skrajnežev in v opomin. Novembra so se v Parizu zgodili novi teroristični napadi. V njih je na treh lokacijah umrlo veliko ljudi. Veliko vprašanj pa je bilo namenjeno tudi varnosti. Številne evropske države je preplavil strah pred terorizmom.

Tudi naravne katastrofe so zaznamovale leto. Ena hujših je bil potres v Nepalu z močjo 7,8 stopnje. Tla so se zatresla kar dvakrat. Prizadetih je bilo več milijonov ljudi, ki so ostali brez domov. Več kot 4300 oseb je umrlo, mnogi so bili poškodovani.

Vojne in revščina na Bližnjem vzhodu pa so pregnale z domov številne ljudi, ki so se zatekli v Evropo. Prebežniki še vedno množično prečkajo tudi našo državo. Redki si želijo ostati pri nas, večina nadaljuje pot proti Nemčiji. Da bi lažje nadzirali prihod prebežnikov, je naša vlada na mejo s Hrvaško postavila žičnato ograjo in ta razburja mnoge, ki ji nasprotujejo.

Leto se je začelo tudi v znamenju varčevanja v šolstvu. Manj denarja je bilo za športne dneve, interesne dejavnosti in za plačilo dodatne učne pomoči. Zamenjali sta se tudi kar dve ministrici za šolstvo, danes na tej funkciji šolsko politiko kroji doktorica Maja Brenčič Makovec.

Večina volivcev je na referendumu odločila, da ne bomo spremenili zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, po katerem bi se lahko poročali tudi istospolni pari in bi tako izenačili pravice za vse ljudi.
Nas je pa veliko stvari tudi združevalo, predvsem uspehi naših športnikov.

Pesti smo stiskali za Tino Maze, ki se je po izjemnih uspehih v pretekli sezoni odločila prekiniti smučarsko kariero. Pa naš najboljši orel Peter Prevc, ki je tudi v tej sezoni v odlični formi ter z dvignjeno glavo posluša zmagoslavni zven Zdravljice. Oba sta postala tudi športnika leta (kot lani). Med skupinskimi športi pa so nas z zgodovinskim uspehom navdušili naši odbojkarji. Srebrne medalje so imele zlat sijaj.
Prav tako zgodovinsko je bilo tretje mesto Line Kuduzović na otroški Evroviziji. Lina si bo Prvo ljubezen zapomnila tudi po nepozabnem doživetju v Sofiji v Bolgariji.

RK