Novoletno praznovanje

30. 12. 2015

Ljudje prehode v novo obdobje, četudi se niso vedno zgodili konec decembra, praznujemo že tisočletja. Ob novem letu si radi tudi marsikaj obljubimo, in o tem smo vprašali učence z Osnovne šole Vič, ki so med drugim razkrili še, kje bodo praznovali silvestrovo.

Včasih so bile novoletne zaobljube in navade precej drugačne. Nastale so predvsem zato, da bi vplivale na rodovitnost zemlje, na zdravje, srečo družinskih članov in podobno. Zato so za novo leto na mizo dajali različne predmete, kot so semena, denar, pod mizo pa kakšno poljedelsko orodje. Verjeli so tudi, da je novo leto skrivnosten in čaroben čas, zato je veliko pomenilo, če si na novega leta dan počel kaj posebnega, saj naj bi to potem počel vse leto.

Enoten začetek leta s prvim januarjem je leta 1691 določil papež Inocenc XII. Pred tem se je leto v različnih deželah začenjalo različno. Stari Rimljani so ga na primer nekaj časa praznovali ob pomladnem enakonočju, a so rimski cesarji datum spreminjali. Njihova praznovanja so bila zelo razkošna ‒ poznani so bili po glasnih sprevodih našemljencev, plesu in tudi opitosti. Vrsta današnjih navad ob praznovanju začetka leta je torej podobna starorimskim, saj tudi mi praznujemo hrupno z ognjemeti, plesom, zabavo, hrano in pijačo.

PV