Na vzhodu Ukrajine zelo napeto

3. 5. 2014

Protesti v Ukrajini pravzaprav trajajo že vse od novembra 2013. Začelo se je v Kijevu in ko se je po treh mesecih spopadov v glavnem mestu zdelo, da se za Ukrajino vendarle začenja novo obdobje, je zavrelo na polotoku Krim.

Prebivalci polotoka Krim so nato na referendumu odločili, da želijo postati del Rusije. Po uporu na Krimu, so se začeli spopadi tudi v drugih vzhodnih mestih Ukrajine, katerim še danes ni videti konca.

V času velike noči so kijevske oblasti in vodje protestnikov razglasili premirje, a očitno je bilo, da brez uspeha, saj je prav tako prišlo do spopadov v mestu Slavjansk.

Evropska unija in ZDA sta uvedli tudi sankcije zoper Rusije, a tudi to ne pomaga. Spopadi so se preselili v druga zahodna mesta v Ukrajini in o tragediji poročajo iz mesta Odese. V Domu sindikatov, kjer so ogenj zanetili skrajni prokijevski protestniki, se je zadušilo 39 proruskih aktivistov.

Še naprej je vroče v mestu Slavjansk, kjer naj bi proruski aktivisti sestrelili dva ukrajinska helikopterja. Začasni ukrajinski predsednik Turčinov je kot odgovor na nasilje, ki vlada v državi, uvedel obvezno služenje vojaščine. Priznal pa je tudi, da so njihove sile nemočne na vzhodu Ukrajine, zato je zdaj glavni cilj preprečiti, da se nemiri razširijo še na druge dele Ukrajine.

Po zadnjih podatkih pa se vse bolj zdi, da se v Ukrajini nemir in nasilje prelivata v vojno.