Ebola v zahodni Afriki premagana

30. 12. 2015

V Gvineji že 42 dni niso zaznali nobenega novega primera okužbe z ebolo. Zato je strah, da bi se ponovno pojavila, manjši tudi v Liberiji in Sierri Leone. Svetovna zdravstvena organizacija bo še 90 dni spremljala razmere v teh državah. Zadnji in doslej najhujši izbruh smrtonosne hemoragične mrzlice, ki je terjal več kot 11.300 življenj, se je pred dvema letoma začel prav v tej revni državi na zahodu Afrike.

Zadnji izbruh se je začel v Gvineji
Po ugotovitvah Svetovne zdravstvene organizacije se je najhujši izbruh ebole od odkritja tega virusa leta 1976 začel v vasi Gueckedou v Gvineji konec decembra 2013. Od tam naj bi se prek potnikov razširil v sosednji Liberijo in Sierro Leone, nato pa predvsem prek letalskega prometa še v sedem držav, ki pa so bile prizadete občutno manj.

Umrlo več kot 11 tisoč ljudi
V Gvineji, Sierri Leone in Liberiji so zabeležili 99 odstotkov vseh primerov okužbe z ebolo, ki je terjala skupaj 11.300 življenj. Okužilo se je 29 tisoč ljudi.

Za prenos smrtonosne bolezni dovolj že rokovanje
Ebola je huda nalezljiva bolezen, za katero so značilni visoka vročina, bolečine v mišicah, bruhanje in krvavitve. Pogosto se konča s smrtjo. Ebolo povzroča virus, s katerim so največkrat okužene divje živali, a se lahko prenese tudi na ljudi. Virus se prenaša s telesnim stikom, dovolj je že rokovanje.

Okuženi morajo v karanteno
Zdravila ali cepiva proti eboli še niso iznašli, zato je ob izbruhu bolezni najpomembneje preprečiti njeno nadaljnje širjenje. Tako bodo morali poiskati vse okužene in jih dati v karanteno, to je v ločen prostor za bolnike z nalezljivimi boleznimi. Strokovnjaki poizvedujejo tudi, s kom so imeli bolniki stike, saj želijo poiskati še druge okužene.

PV