Tjulenj ustavil promet na avtocesti

29. 12. 2015

V Kaliforniji se je na pot odpravil tjulenj, ki je ustavil promet na avtocesti. Njegova pot ni trajala dolgo, saj so ga kmalu pospremili nazaj v vodo. A po navedbah tamkajšnjih oblasti tjulenj ni želel prav veliko pomoči.

Tjulnji so zanimive živali
Tjulnje razdelimo na prave tjulnje, uhate tjulnje (morske leve) in vrsto mrožev. Morski lev se lahko, ko išče hrano, potopi celo do 183 m globoko, plava pa s hitrostjo 40 km/h. Živijo v kolonijah, to je večjih skupinah, ki štejejo tudi več tisoč živali. V naravi živijo do 18 let, v ujetništvu pa 23 let. Dobro se počutijo tako na kopnem kot v vodi, kjer pa vidijo bolje in z enim vdihom zdržijo tudi 40 minut. Samci morskega leva tehtajo tudi eno tono in so veliki več kot tri in pol metre. Tjulnji živijo na plavajočem ledu, na ledu ob obalah ter otočkih in čereh pred obalami severnih in zmerno toplih morij. Na kopnem so zelo počasni zaradi šibkih sprednjih plavuti, s katerimi se ne morejo dvigniti od tal. Plavuti so sicer v vodi dobra vesla, a na kopnem nekoristna. V živalskih vrtovih po svetu tjulnje pogosto naučijo raznih trikov, ki zabavajo obiskovalce. No, na Švedskem pa naučiti tjulnje trika z žogo na smrčku ni dovoljeno.

Pri nas le v živalskem vrtu
V Sloveniji tjulnjev ni, saj je naše morje neugodno bivališče zanje. Ogledate pa si jih lahko v ljubljanskem živalskem vrtu, kjer živita dva kalifornijska morska leva – Kalle in Jip. Obiskala ju je tudi naša otroška poročevalka Uma.

PV


Tjulenj, ki pleše Gangnam style? Na Kitajskem je to mogoče.

Ali morski lev čuti božanje? Kako jih oskrbniki v živalskem vrtu naučijo trikov? Odgovore je v ljubljanskem živalskem vrtu poiskala naša Otroška poročevalka Uma.

Elisa, Hannes in Emily želijo pomagati, da bi se tjulnji ponovno vrnili in mirno živeli v Baltskem morju, od koder so jih pred stotimi leti pregnali tamkajšnji ribiči.