Tornadi, poplave in snežni viharji v ZDA

28. 12. 2015 - Poplave tudi v Avstraliji in Angliji

V osrednjem in južnem delu Združenih držav Amerike so prednovoletne praznike pokvarili tornadi z močnimi vetrovi in poplavami, ki so zahtevali 43 človeških življenj. Izredne razmere pa se nadaljujejo, saj zdaj nevšečnosti povzroča še snežni metež.

Zaradi obilnih snežnih padavin so bile v Novi Mehiki številne ceste neprehodne, nekateri predeli pa so bili popolnoma odrezani od sveta. Viharji so ustvarili več kot dva metra visoke snežne zamete.

O poledenelih cestah in snežnih padavinah poročajo tudi iz severovzhodnih zveznih držav Teksas in Kansas, kjer so se temperature začele hitro spuščati.

V številnih predelih v bližini Dallasa reševalci od nedelje iščejo umrle in morebitne preživele v tornadih. Uničena so bila celotna stanovanjska naselja, opustošenje pa se je raztezalo na več kilometrih. Tornade in deževje je prinesla hladna fronta, ki je prišla iznad Aljaske in naletela na topel zrak, ki je prišel s skrajnega juga ZDA.

Poplave v Avstraliji …
O vremenskih težavah poročajo tudi iz Avstralije, kjer je pod vodo na desetine hiš, poplavljene so ceste, oblasti pa svarijo pred krokodili, ki se na poplavnih območjih lahko približajo mestom.

… in Angliji
Za sever Anglije, kjer se v prazničnih dneh borijo z naraslimi vodami, so oblasti izdale 30 opozoril pred hudimi poplavami, kar pomeni, da predstavljajo grožnjo za življenje. Meteorologi so medtem posvarili, da prizadeta območja, ki jih je danes obiskal tudi premier David Cameron, najhujše šele čaka, saj v sredo pričakujejo novo deževje.

PV