Uran ogroža zdravje Američanov

28. 12. 2015 - Najdemo ga tudi v ljudeh

Uran, ki ga najdemo v zraku in vodi, za nas v majhnih količinah ni škodljiv. Navadno ga je zelo malo, zato nam ne škodi. Če ga je preveč, pa nastane težava. V ZDA so ugotovili, da ga je v vodi toliko, da lahko ljudje zaradi njega zbolijo.

Ogroženih šest milijonov ljudi
150 let intenzivnega kmetijstva, namakanje, črpanje zalog vode in taljenje snega je na zahodu Združenih držav Amerike v zemljo in vodne vire naneslo velike količine urana, tudi do 80-krat več, kot je dovoljeno. Šest milijonov ljudi živi na območju, kjer je voda zelo onesnažena. O tem pa so slabo obveščeni. Kar desetina vodnih virov je tam onesnaženih. In znanstveniki pravijo, da bo preteklo več desetletij, preden bo voda spet čista.

Uran škoduje zdravju
Predvsem je uran škodljiv za ledvice, organ, ki nam čisti kri. V ledvicah se lahko uran nabere v prevelikih količinah in poškoduje celice. Posebej ogroženi so otroci, zato morajo biti na območjih, kjer je voda onesnažena, še posebej previdni v šolah. Ponekod tako kupujejo ustekleničeno vodo, drugod jo čistijo.

Uran najdemo v atomski bombi, pa tudi v ljudeh
Uran je kemijski element, ki ima v periodnem sistemu simbol U in atomsko število 92. Ta težek, srebrno-bel, strupen, kovinski, naravno radioaktiven element pripada skupini aktinidov. Njegov izotop uran-235 se uporablja kot gorivo v jedrskih reaktorjih in jedrskem orožju. Uran navadno najdemo v zelo majhnih količinah v kameninah, prsti, vodi, rastlinah in živalih (vključno z ljudmi).  Leta 1789 ga je odkril Martin Heinrich Klaproth, ki ga je poimenoval po planetu Uranu.

PV