Novoletno premirje v Ukrajini

24. 12. 2015

Otroci, ki živijo na vojnih območjih in je pokanje del njihovega vsakdanjika, si želijo predvsem miru. Na vzhodu Ukrajine so se tako razveselili novoletnega premirja, ki so ga sinoči sklenili proruski uporniki in ukrajinska vlada. Na tem območju namreč spopadi divjajo že leto in pol, saj se prebivalci, ki imajo ruske korenine, želijo priključiti Rusiji, s čimer se ukrajinski politiki ne strinjajo. Kaj pa si želijo in kaj najbolj pogrešajo Sofija, Aleksander in Roma?


Ukrajina je sporočila, da bo z novim letom zelo omejila izmenjavo blaga in trgovino s polotokom Krimom. Tega je namreč lani pod svoje ozemlje priključila Rusija in podprla upornike, ki so bili za Rusijo. Ukrajina pa se želi otresti ruskega vpliva in se približati Evropi. A Rusi so že kmalu po tem oznanili, da prosta trgovina med Rusijo in Ukrajino ne velja več. Med drugim tako ne bodo več uvažali hrane iz Ukrajine. Razlog za to je tudi, da je Ukrajina sklenila, da bo imela prosto trgovino z Evropsko unijo, česar Rusi nočejo.

Čeprav bo prekinjena trgovina z Rusijo Ukrajini škodovala, ukrajinski predsednik Porošenko pravi, da so pripravljeni plačati to ceno, da bodo lahko deležni svobode.

RK

Kako pa se je Ukrajina znašla na pragu vojne z Rusijo? Po odhodu bivšega ukrajinskega predsednika Janukoviča, ki se je zavzemal za stike z Rusijo, kar prebivalcem Ukrajine ni bilo všeč, se je zdelo, da se za Ukrajino začenja novo obdobje.
Kakšne pa je bil položaj otrok?
Spopadi so na žalost zahtevali že veliko smrtnih žrtev.
Postavili ste nam vprašanje, zakaj je ruski predsednik poslal vojake na Krim in zakaj se noče umakniti. Odgovore dobite tu. Še malo več o tem, zakaj je Krim jabolko spora.