Škodljivost alkohola

17. 12. 2015 - Alkohol je droga

Praznični čas ima žal tudi svojo temno stran: takrat se namreč močno poveča poraba alkohola. Veliko mladih alkohol prvikrat poskusi še pred desetim letom starosti, največkrat v domačem okolju. Kasneje pa po tej drogi, ki povzroča tudi odvisnost, posegajo zaradi pritiska vrstnikov.

Kupovanje in pitje alkohola je za mladoletne prepovedano, kljub temu pa je nekaterim dosegljiv, saj jim ga ponudijo ali kupijo starejši.

Zakaj je alkohol škodljiv?
Alkohol vpliva na osrednje živčevje ter s tem na delovanje telesa in možganov. Upočasni oziroma uspava delovanje nekaterih možganskih središč, na primer za nadzor vedenja, čustev in samoobvladovanja. To pomeni, da se opiti obnašamo drugače kot po navadi. Hkrati pa alkohol tudi zasvoji. Ker za enak vpliv na telo potrebujemo vedno več alkohola, pijemo čedalje pogosteje, saj se drugače ne počutimo dobro. Torej, ker alkohol vpliva na delovanje telesa in možganov in ker povzroča zasvojenost, je droga.

Odmiranje možganskih celic
Pri otrocih in mladostnikih se možgani šele razvijajo in dokončno dozorevajo, zato so za negativne učinke alkohola še posebej občutljivi in ranljivi. Tako lahko pride do težav s spominom, pozornostjo, s tem pa tudi do učnih in drugih težav.

Zaradi alkohola počnemo stvari, ki jih drugače ne bi
Takojšnji učinki alkohola na telo se pojavijo v petih do desetih minutah po pitju in trajajo, dokler je ta v telesu prisoten. Njegovi začetni učinki, ki pri nekaterih ljudeh povzročijo občutek evforije in popuščanje zavor, nastanejo zato, ker alkohol na začetku ohromi del možganov, ki nadzoruje naše zavore. Ljudje takrat počnejo stvari, ki jih sicer ne bi. Po nekaj popitih pijačah oseba ne more več nadzorovati svojega vedenja: gibanje postane nerodno, sposobnost hitrih reakcij je upočasnjena, vid je zamegljen, govor upočasnjen, razsodnost je prizadeta. Kasnejši učinki pa se kažejo v telesnem in duševnem zdravju. Dolgotrajno pitje alkohola lahko vodi v odvisnost.

PV 


Po raziskavi sodeč je alkohol že poskusilo 8 od desetih osnovnošolcev. Večina jih alkohol prvič poskusi še pred 10 letom starosti. Kaj o alkoholu menijo osnovnošolci iz OŠ Zadobrova, pa poglej v prispevku