Volilni molk

17. 12. 2015

Z volilnim molkom se zaključi volilna kampanja. V enem izmed zakonov piše, da se kampanja lahko začne 30 dni pred dnem glasovanja. V soboto in nedeljo vse do zaprtja volišč volivcev ne sme nagovarjati nihče. Tako so se vodilni v naši državi odločili zato, da lahko vsak posameznik v miru razmisli o svoji odločitvi.

Prepričevanje volivcev v volilni kampanji
Volilna kampanija se lahko začne 30 dni pred dnem glasovanja – volitvami ali referendumom. Takrat lahko vsi, ki so se vključili v volilno kampanjo, začnejo nagovarjati volivce. To pomeni, da jih poskušajo prepričati, naj glasujejo tako, kot oni menijo, da je prav. Prepričujejo na različne načine: na zborovanjih, z nagovori, javnimi nastopi, prek plakatov, oglasov, SMSov, na družabnih omrežjih in podobno.

Volilni molk v soboto in nedeljo
Aktivnosti volilne kampanije so morajo zaključiti do petka do polnoči, ko se začne tako imenovani volilni molk. V soboto in nedeljo vse do zaprtja volišč volivcev ne sme nagovarjati nihče. Tako so se vodilni v naši državi odločili zato, da lahko vsak posameznik v miru razmisli o svoji odločitvi.

Denarna globa za kršitelje volilnega molka
Če kdo krši volilni molk in ga drugi prijavi na ministrstvo za notranje zadeve, lahko kršitelja kaznujejo z globo. In ta ni majhna. Odšteti bo moral od 150 do 3000 evrov kazni.

Volilni molk po Evropi
Slovenija pa ni edina država v Evropi, ki pozna volilni molk, le čas trajanja se razlikuje. Na Češkem na primer volilni molk nastopi tri dni pred zaprtjem volišč, na Hrvaškem pa velja le na dan volitev. Velika Britanija pa je na primer država, kjer volilnega molka nimajo.

PV