Eno leto od napada na pakistansko šolo

16. 12. 2015

V Pakistanu, državi na Bližnjem vzhodu, se prav danes spominjajo napada skrajne skupine, talibanov, na šolo v Pešavarju. Sedem oboroženih moških je vdrlo v šolo in tam streljalo tudi na otroke. Umrlo jih je več kot sto. Pakistanska vojska se že dolgo bojuje proti talibanom, zato so se ji ti hoteli z napadom na šolo, ki jo obiskujejo otroci vojakov, maščevati.


V pakistanski vojski so skupaj z učenci te šole v spomin na dogodke pripravili prav poseben glasbeni video. To je pesem, s katero so se v Pakistanu spomnili žrtev lanskega napada talibanov na šolo v Perševanu, ki velja za enega najhujših v pakistanski zgodovini.

Čeprav je nasilja zdaj manj in čeprav je varovanje na šoli poostreno celo z detektorjem kovin, so strah in spomini še kako prisotni. Predvsem zato so se po lanskem napadu v Pakistanu odločili, da bodo zopet uvedli smrtno kazen. Združeni narodi, Evropska unija so jih sicer pozvali, naj preneha z usmrtitvami kaznjencev, vodilni pa pravijo, da je to način za preganjanje terorizma. A večina usmrčenih v tem letu sploh niso bili teroristi.

Kljub pesmi, ki poziva k izobraževanju, ne nasilju, posledice napada ostajajo. Slaba stran nasilja namreč niso le tako ali drugače poškodovani ljudje, ampak tudi to, da rojeva vedno novo nasilje.

RK

Več o grozoti, ki se je zgodila 16. decembra 2014.
Kaj pa je terorizem?