Volilna pravica žensk

15. 12. 2015

V državi na Arabskem polotoku, v Savdski Arabiji, so v soboto prvič v zgodovini na lokalnih volitvah lahko kandidirale in volile tudi ženske. Ženske v tej državi namreč še vedno nimajo enakih pravic kot moški.

V državi je bil v soboto zgodovinski dogodek, saj so na lokalnih volitvah prvič lahko kandidirale in volile tudi ženske. Na politične položaje je bilo izvoljenih 20 izmed skoraj tisoč kandidatk. Savdska Arabija je kraljevina in volitve so imeli šele tretjič. Prvič pa so se za sedeže v lokalnih svetih potegovale ženske. In to zanje ni bila lahka naloga, saj so se za kandidaturo lahko prijavile le na uradih, kamor ne smejo brez moškega spremstva. Tudi pripeljati jih je moral moški, saj ne smejo same za volan. Volivce so lahko nagovarjale le izza pregrad oziroma prek svojih moških zastopnikov. Dovoljenje moškega potrebujejo tudi, če želijo potovati, delati ali se poročiti. A vseeno so bile volitve zanje velik korak naprej, zato so se ‒ kakor določajo predpisi ‒ odete v dolge črne tunike, z rutami na glavi, nekatere tudi s pokritimi obrazi, odpravile na volitve.

V skoraj 21-milijonski Savdski Arabiji je bilo prijavljenih okrog 1,5 milijona volivcev, starejših od 18 let. Od tega je bilo 119.000 žensk. Volilno pravico jim je omogočil nekdanji kralj Abdulah, ki je umrl januarja letos.

Volilna pravica žensk po svetu
Tudi drugje po svetu so ženske volilno pravico dobivale počasi in postopoma. Pred 122 leti so ženske na Novi Zelandiji prve dobile volilno pravico, leta 1902 tudi v Avstraliji. Konec prve svetovne vojne, leta 1918, so ženske lahko volile tudi v večini skandinavskih in srednjeevropskih držav, pa tudi v Kanadi ter v večini republik Sovjetske zveze. V ZDA so volilno pravico dobile leta 1920. Na območju današnje Slovenije so ženske lahko prvič volile leta 1945, v Švici pa še kasneje, šele leta 1971.

Dežela dveh mošej
Muslimani Savdski Arabiji pravijo tudi »dežela dveh svetih mošej«; tam sta tudi dva najsvetejša kraja za muslimane, Meka in Medina. Sicer pa ženske v tej državi še vedno nimajo enakih pravic kot moški.

PV