Beseda leta 2015

15. 12. 2015 - Pa sploh ni beseda

Beseda leta sploh ni beseda, ampak znak, in sicer znak solz veselja, ki so ga po vsem svetu letos največkrat uporabili, zato je po izbiri oxfordskega slovarja postal beseda letošnjega leta. Tako se je prvič zgodilo, da v slovar ne bodo zapisali besede, ampak znak.

Sodeč po zadnjih podatkih se na spletnih omrežjih najpogosteje uporablja smeško, ki joka od veselja, uporabniki pa ga v svojih sporočilih uporabijo večstomilijonkrat na dan. Smeškoti ali čustvenčki, kot v slovenščini med drugim pravimo emotikonom oziroma emojijem, so digitalne sličice, s katerimi otroci in odrasli izražamo čustva v kratkih sporočilih, pa tudi na družabnih omrežjih.

Pri Nemcih beseda leta begunci
Beseda begunci je v Nemčiji postala beseda leta 2015. V Združenju za nemški jezik so pojasnili, da beseda begunci zaznamuje prevladujočo temo v iztekajočem se letu. Žirija je besedo leto izbirala med okoli 2500 predlogi. Ob lanski obletnici padca Berlinskega zidu je bila beseda leta 2014 svetlobna meja (Lichtgrenze).
Emojiji so simboli, ki v dobi internetne komunikacije čedalje bolj zavzemajo mesto ob klasičnih besedah. Posamezni simbol pomeni nekaj, z njihovim združevanjem pa lahko povemo skoraj vse.

Smeškoti in emoji
Simbole, ki opisujejo čustva, poznamo že vrsti let, letos pa se je njihova uporaba še posebej razširila. Vse se je začelo, ko so na oglasni tabli univerze Carnegie Mellon pred 33 leti objavili obvestilo o nevarnem razlitju živega srebra. Šlo je sicer za šalo, vendar je sporočilo zvenelo povsem resno. Da bi pomiril razburjenje na univerzi, se je v razgreto debato vključil tudi profesor informatike Scott Fahlman in za šaljive objave predlagal zaporedje znakov :-).

Konec 90. let pa je Japonec Šigetaka Kurita idejo nadgradil in izumil emojije. Japonci namreč težko razberejo različne tone izrazov pri zapisanih besedah. Takrat se je Kuritu posvetila ideja, da bi pri tem lahko uporabil indikatorje razpoloženja oziroma okoliščin. Tako so nastali emojiji – japonska sestavljanka slike »e« in razpoloženja »moji«.

PV