Tekmovanje v hitrem branju

15. 12. 2015

Danes je potekalo šolsko tekmovanje v hitrem branju HiBRA 2016, na katerem je svoje sposobnosti preverilo 211 osnovno- in srednješolcev. A ni bilo pomembno samo, kako hitro berejo, ampak tudi, kako dobro so razumeli besedilo, ki so ga hitro prebrali ‒ smo izvedeli od tekmovalcev na Osnovni šoli Frana Roša Celje.

Sodelovalo je devet šol, ki so se odločile, da bodo šolarjem poleg tekmovanj v pomnjenju ponudile še možnost sodelovanja na tekmovanjih v hitrem branju. Letošnje šolsko tekmovanje v hitrem branju je novost v Sloveniji, tekmovalci uporabljajo veščino, ki je v današnjem hitrem tempu nuja ‒ hitro branje z razumevanjem prebranega. Mladi so hitro brali članke, prilagojene svoji starosti, ki jih pred tekmovanjem niso poznali. Ko bralec svoje besedilo prebere, dvigne roko, učiteljica pa na tablo zapiše čas, ki ga je za to porabil. Hitrost branja namreč izračunamo tako, da število besed v besedilu delimo z minutami branja.

Ko besedilo preberejo vsi, se začne petminutno odgovarjanje na vprašanja, s katerimi preverijo razumevanje. Kombinacijo hitrega branja in preverjanja razumevanja prebranega so ponovili trikrat in na koncu upoštevali najboljšega izmed treh rezultatov posameznega tekmovalca.

Najboljši bralci se bodo 16. januarja na Osnovni šoli Tabor 1 v Mariboru udeležili državnega prvenstva v hitrem branju. Do takrat pa bodo veliko brali, saj za hitro branje velja enako kot za šport ‒ več ko vadiš, bolje se odrežeš.

PV