Najbolj priljubljenim bananam grozi izumrtje

14. 12. 2015

Raziskovalci iz Nizozemske so objavili študijo, ki kaže, da bi lahko najbolj razširjena sorta banane v bližnji prihodnosti zaradi okužbe z glivo izginila z obličja sveta. Gre za sorto cavendish, ki je po vsem svetu najbolj priljubljena, grozi pa ji gliva, ki povzroča t. i. panamsko bolezen.

Panamska bolezen je že v 60. letih prejšnjega stoletja dotlej najbolj priljubljeno sorto banane, gros michel, porinila na rob izumrtja. Pravzaprav so to vrsto banane zamenjale banane sorte cavendish. Sedaj pa vrsti cavendish grozi drugi sev te glive, znan kot TR4. Znanstveniki menijo, da je le vprašanje časa, kdaj bo dosegel Latinsko Ameriko, kjer pridelajo okrog 80 odstotkov banan te vrste.

Omenjeni sev so prvič identificirali leta 1994, tri desetletja pred tem pa je uničil nasade banan cavendish v Tajvanu. A pridelovalci banan se ob tem niso zganili, zavest o nevarnosti je ostala slaba.

TR4 lahko v zemlji miruje do 30 let. Ko napade bananovec, uniči prenos vode v rastlini. Ta hitro oslabi in odmre zaradi dehidracije. Banane na trgovskih policah pa so kloni druga druge brez semen, zato same ne morejo razviti obrambe pred boleznijo.

PV
Foto: Wikipedija