Natisnjene proteze

14. 12. 2015 - 3D-tiskalnik

3D-tiskalniki so v pomoč ljudem in živalim: Julija, ki se je rodila brez roke, ima zdaj protezo, ki se celo sveti v temi, psiček, rojen brez sprednjih tačk, pa je mobilen. Kako uporabni so 3D tiskalniki v vsakdanjem življenju?

Tridimenzionalni tiskalnik
Danes je povsem običajno, da imamo doma tiskalnik, le redki pa imajo doma 3D tiskalnik. Pred enaintridesetimi leti ga je v Ameriki izumil Chuck Hull. Sprva so ga uporabljali predvsem v računalništvu, a so kmalu ugotovili, da pride zelo prav tudi v vsakdanjem življenju.

3D skeniranje je postopek digitalnega zajema slik. Zajemanje objekta poteka tako, da poseben fotoaparat enakomerno pomikamo okrog objekta in zajemamo slike. Fotoaparat je povezan z računalnikom, ki posamezne slike sestavi v 3D model, tega pa nato natisnemo s 3D tiskalnikom. Model nastaja po plasteh, ki so zelo tanke, tako da je izdelek čim bolj natančen in podoben resničnemu objektu. Med nanašanjem plasti se v stopljeno plastiko dodaja barve. Tridimenzionalni tiskalnik pozna 16 milijonov odtenkov barv, kar je 5300-krat več, kot jih lahko zazna naše oko (za primerjavo: naše oko zazna približno 3000 različnih tonov barve). Po tiskanju se mora model strditi, nato ga lahko brez skrbi primemo v roke.

PV


3D-tiskalnik pa že uporablja 13-letni Ritik. Preveri, kakšne umetnine je že natisnil.