V Savdski Arabiji prvič volile ženske

13. 12. 2015 - Neuradno: vsaj trem uspelo

V Savdski Arabiji so se včeraj začele lokalne volitve, na katerih kot kandidatke ali volivke prvič sodelujejo tudi ženske. V kraljevini, kjer ostro ločujejo po spolu, tudi volitve potekajo ločeno za moške in ženske.

Za sedeže v skupno 284 lokalnih svetih se je potegovalo skoraj 6000 moških in več kot 900 žensk. Kandidate za tretjino sedežev imenujejo pristojne občinske oblasti. Po neuradnih rezultatih je treh uspelo premagati moške protikandidate.

Ženske so na volišča prišle obvezno v spremstvu moških, prekrite od nog do glave v črna oblačila. Večina je medije prosila, naj jih ne fotografirajo.
Ženske v političnem življenju Savdske Arabije doslej praktično niso imele nobene vloge. Prejšnji kralj Abdulah je sicer pred dvema letom v 150-članski parlament izbral tudi 30 žensk.

Tokratne volitve lokalnih svetnikov, na katerih prvič sodelujejo ženske, so nadaljnji korak k odpravi omejitev za ženske v državi, ki veljajo za ene najbolj strogih na svetu. Med drugim ne smejo voziti avtomobila in potrebujejo dovoljenje moškega člana družine, če želijo denimo potovati, delati ali se poročiti.

PV
Foto: Reuters