Euro 2016: širitev na 24 reprezentanc

12. 12. 2015

Leta 2016 bo na evropskem nogometnem prvenstvu prvič igralo 24 reprezentanc. Predvsem večje reprezentance so do novega sistema kritične, saj se bo skupinski del prvenstva nekoliko zapletel. A kar pet reprezentanc se lahko prihodnje leto zaradi širitve prvenstva veseli premiernega nastopa na turnirju stare celine.

Obseg udeležencev pa se je s tem precej spremenil. Slovaška, Islandija,Wales, Severna Irska in Albanija je tistih pet novincev, ki bodo žogo na prvenstvu stare celine brcali prvič. Vendar pa širitev ne pomeni garancije za nastop, saj so se kar trije nekdanji prvaki, Nizozemska, Grčija in Danska, kljub poenostavljenim kvalifikacijam že v teh poslovili od nadaljevanja tekmovanja.

V nadaljevanje tekmovanja so se iz kvalifikacij tako uvrstile vse prvo- in drugouvrščene ekipe po skupinah, poleg tega še štiri od šestih tretjih ekip v skupini. S tem je bilo potrebno kar nekaj računanja, tudi nekaj športnega preračunavanja, saj je bilo pred zadnjimi krogi že vnaprej jasno, kateri rezultat bo kateri ekipi zadostoval za napredovanje.

Prvič bo na prvenstvu na sporedu osmina finala in s tem dodatnih osem tekem. Z dvema dodatnima skupinama bo dodatnih šest tekem, skupno pa se bo število teh z 31 povečalo na 51. Trajanje turnirja se je tako podaljšalo na kar 30 dni in je s tem skoraj na ravni svetovnega prvenstva.

Za takšno organizacijo bo potrebnih najmanj deset stadionov, s čimer so kot možne prirediteljice odpadle predvsem manjše države. Pri Uefi zato že razmišljajo, da bi prihodnja evropska prvenstva organizirali po načinu več držav skupaj.

PV