Žepnina

9. 12. 2015

Čeprav bi si to včasih želeli, denar ne raste na drevesih, in zato tudi starši ne morejo preprosto iti na vrt in ga nabrati kot zrela jabolka, ampak morajo hoditi v službo. Ker nekateri te možnosti nimajo, plače pa tudi niso enako visoke, vaša žepnina ni samoumevna. Približno polovica otrok v Sloveniji jo dobiva, polovica ne. Ali jo dobivajo in kako jo porabijo, smo vprašali učence OŠ Domžale.


Deset let naj bi bila primerna starost za prvo žepnino. Torej za to, da vam starši vsak mesec ali teden namenijo določeno vsoto denarja in vam pri tem zaupajo, da jo boste preudarno porabili. Žepnina ni nekaj samoumevnega. Vse družine  si namreč ne morejo privoščiti, da bi otrokom dajale žepnino. Znano pa je, da z denarjem skrbneje ravnajo otroci, ki morajo v zameno za žepnino opravljati hišna opravila.

RK

Otroci na norveškem otočku Rost si žepnino služijo z ribolovom.
Kdo pa je sploh izumil denar?
Ko slišimo besedo banka, je ena od naših asociacij zagotovo banka. Kako pa sploh deluje banka? Kako pa lahko banki zmanjka denarja?
Država pa ima neko količino denarja, tj. proračun, s katerim lahko financira stvari, dejavnosti ... Kaj je proračun in od kod državi zanj? Klik.
Od kod pa denar Evropski uniji?
V povezavi z denarjem pa včasih govorimo tudi o pranju denarja.