Nesreča v tovarni Kraft Foods

17. 10. 2012

V ponedeljek, 15. oktobra 2012 se je okoli 13. ure zgodila kemična nesreča v nemški tovarni Kraft Foods, zaradi katere so morali izseliti približno 1800 okoliških prebivalcev.

 

Tovarna se nahaja v zvezni deželi Spodnja Saška. Izdeluje veliko znanih izdelkov, med njimi tudi čokolado Milko.

Nesreča se je zgodila, ker so dušikovo kislino pomotoma zlili v zbiralnik natrijevega hidroksida. Med ločevanjem obeh snovi so začeli v ozračje izhajati strupeni plini, zato so razglasili alarm pred katastrofo. Svoje domove je moralo zapustiti približno 1800 prebivalcev, ki živijo 500 metrov okoli tovarne.

Zakaj pa natrijev hidroksid in dušikovo kislino sploh uporabljamo v tovarnah, kjer izdelujejo živila? »Natrijev hidroksid se v živilski industriji uporablja pogosto,« nam je povedala prof. dr. Nataša Poklar Ulrih z Biotehniške fakultete. »Uporablja se ga v postopkih izdelovanja kakava in čokolade, da dobita pravo trdoto. Pri konzerviranju natrijev hidroksid uporabljajo za odstranjevanje grenkobe, da ima hrana prijeten okus. Dušikovo kislino pa v živilskih tovarnah uporabljajo za to, da so jedi bolj kisle, denimo kokakola, pa tudi zato, da so prijetne barve. Denimo karamelna barva je lahko na osnovi dušikove kisline.«

Obe snovi, torej natrijev hidroksid in dušikova kislina pa se v živilski industriji uporabljata tudi za razkroj vseh mlečnih odpadkov, torej se z njima čisti posode, razlaga prof. dr. Nataša Poklar Ulrih. »Posebno, če imajo v tako velikih koncentracijah in volumnih, kot je bilo v tem primeru, ko je prišlo do nesreče,« še dodaja.

Dušikov oksid, ki je nastal pri ločevanju obeh snovi, pa povzroča največ škode na pljučih. Izdelki, ki so v času nesreče bili v tovarni, tako niso strupeni, a je treba preveriti, ali je v njih povečana koncentracija dušikovega oksida. Torej jih bo treba testirati, je še pojasnila prof. dr. Nataša Poklar Ulrih.

Po posredovanju, v katerem so v ponedeljek sodelovali gasilci, tamkajšnje prebivalstvo in vojaki, so se po prvih podatkih razmere v tovarni stabilizirale, v sredo zjutraj pa so spet poročali o zaostritvi razmer.

V četrtek, 18. oktobra 2012 so nemški gasilci odpravili posledice kemične nesreče. Tako so se ljudje, ki so jih zaradi zastrupljenega zraka evakuirali, lahko vrnili nazaj na svoje domove.