Nič več skrivnostna hiša iz Uličice

7. 12. 2015

Zagotovo bi bili ponosni, če bi izvedeli, da živite na lokaciji, kjer so posneli kakšen klasičen film. Annieku, Roni in Remsu se je zgodilo nekaj podobnega: izvedeli so, da spijo, jejo in se igrajo na mestu, ki ga je pred več kot 350 leti na sliki z naslovom Uličica upodobil eden najbolj znanih nizozemskih slikarjev, Jan Vermeer, mojster igre s svetlobo.


Vermeer je celo svoje življenje preživel v mestu Delft, po nekaterih virih naj bi ga zapustil samo enkrat v življenju, ko je moral odpotovati v Haag, da bi tam kot strokovnjak potrdil verodostojnost nekih italijanskih slik.

V svojem času, v 17. stoletju ni bil prepoznan. Še več, ko so delali izbore pomembnih nizozemskih umetnikov in ljudi nasploh, je bil večkrat izpuščen. Nato pa so ga konec 19. stoletja zopet odkrili impresionisti, ki so bili očarani nad natančno igro s svetlobo na njegovih slikah. To je Vermeerju pomagalo, da je dolgo po svoji smrti končno postal priznan kot eden največjih nizozemskih slikarjev.

V hiši, ki jo je narisal na Uličici, je živela njegova teta. Tu je preživel mladost in bojda se je z nostalgijo spominjal te ulice, ko jo je dokončno zapuščal ob poroki.

Vermeer je bil znan kot počasen in natančen slikar. Danes je znanih okoli 35 njegovih slik, od tega naj bi le 3 upodabljale zunanji prostor, izven hiše. In od teh treh slik sta se ohranili le dve. Ena od teh je Uličica.


Uličica
Ena njegovih najbolj poznanih slik je Dekle z bisernim uhanom.

RK

V Infodromu smo predstavili še enega starega mojstra, in sicer Leonarda da Vincija.