Toplo zimsko vreme neugodno vpliva na rastline

6. 12. 2015

Medtem ko za ta letni čas pretoplo vreme nekaterim ugaja, tudi živalim v ljubljanskem živalskem vrtu, pa visoke temperature niso ugodne za rastline, ki potrebujejo obdobje mraza. Predvsem lahko pretoplo vreme negativno vpliva na grmovnice, sadno drevje, trto in ozimna žita. Morebitne posledice letošnje tople zime bodo vidne spomladi.

Predvsem trajne rastline potrebujejo zimsko mirovanje, to je določeno obdobje nizkih temperatur, da pripravijo rodni nastavek za prihodnje leto. Zaradi pretoplega vremena pozimi ali velikih temperaturnih nihanj pa je ta proces lahko moten.

Potem ko je pred dvema tednoma po Sloveniji že snežilo, nato pa je bilo v minulih dneh nadpovprečno toplo, lahko nekatere rastline to "razumejo", kot da je obdobje zime že mimo. In ker so nekatere zelo odzivne na toplo vreme, so v minulih dneh že oblikovale prve cvetne brste. Vreme je tako rastlinam dalo napačen signal in jih prebudilo.

Predolgo obdobje toplega vremena prav tako ni dobro za ozimna žita, ki so trenutno na poljih. Tudi ta namreč potrebujejo nižje temperature, da se utrdijo in pripravijo na morebitni kasnejši vdor mrzlega zraka v času zime.

Temperature, višje od običajnih v tem letnem času, so hkrati ugodne za škodljivce, ki se zaradi ugodnih pogojev bolj namnožijo oz. jih zaradi višjih temperatur manj pogine, s tem pa ni pričakovane naravne selekcije.

Trenutno toplo vreme pa prija živalim v Živalskem vrtu Ljubljana. Sicer so na nizke temperature in na temperaturne spremembe najbolj občutljive živali z nestalno telesno temperaturo, kot so žuželke, dvoživke in plazilci, med sesalci pa so najbolj občutljive živali iz tropskih krajev, med njimi so primati, ki jih imajo v tem času že v notranjih ogrevanih prostorih.

Tudi medvedi, za katere je v naravi značilno zimsko spanje, so v živalskem vrtu večji del zime dejavni, ker jih hranijo. Se pa, čeprav jih hranijo, tudi medvedi navadno januarja ob najnižjih temperaturah za kakšna dva tedna odpravijo v brlog in so nedejavni.

PV