Miklavž

5. 12. 2015 - Prvi od treh dobrih decembrskih mož

Otroci po vsem svetu se 6. decembra spomnijo svetega Nikolaja oziroma svetega Miklavža. V Sloveniji njegovo ime nosi kar 200 cerkva, kar je svojevrsten svetovni rekord.

V osrednji Evropi sveti Miklavž v noči s 5. na 6. december obdaruje pridne otroke. Poleg Božička, ki je prišel iz Amerike, in Dedka Mraza, ki izvira iz Rusije, je tako Miklavž prvi dobri mož v decembru.

Miklavž je krščanski svetnik, znan po svoji dobroti. Rodil se je okoli leta 270 premožnima staršema v mestu Patara na ozemlju današnje Turčije. V Sloveniji ga imenujemo tudi sveti Nikolaj, zlasti kadar o njem govorimo kot o zgodovinski osebnosti. Če govorimo o dobrem možu, ki na začetku decembra otrokom prinaša darila, pa ga imenujemo kar Miklavž.

Od rane mladosti je zanj skrbel stric, saj sta mu starša zelo zgodaj umrla. Od takrat se je popolnoma posvečal katolištvu in kasneje postal duhovnik. V tistem času je bilo krščanstvo še nezaželeno, zato so ga rimske oblasti preganjale. Po nekaterih legendah so Nikolaja celo zaprli, ker je napadel nasprotnika takratnega katolištva, pozneje pa se je prikazala Marija in ukazala, da morajo Nikolaja izpustiti. Umrl naj bi med letoma 326 in 351 na svoj godovni dan, 6. decembra.

Miklavža spremljajo angeli, pa tudi hudobni hudiči ali parklji. Rožljanje verig in živalsko rjovenje! V davnih časih so ljudje namreč verovali, da je vse, kar se dogaja v naravi, povezano s skrivnostnimi bitji. Nekaj stoletji kasneje so iz bitij, ki so bila hudobna, nastali hudiči in parklji. Vse od takrat so Miklavževo spremstvo, saj poskrbijo za tiste otroke, ki niso (bili) pridni.

PV 


Tina sprehodila z Miklavžem po Vodicah. Nista bila čisto sama. Spremljali so ju tudi parklji!