Volitve v Burkina Fasu

1. 12. 2015

V Burkina Fasu so v nedeljo prvič po skoraj treh desetletjih volili predsednika države. Zaradi množice volivcev je bilo nekaj volišč celo odprtih dlje časa kot predvideno. Zmagal je nekdanji premier in bankir Roch Marc Christian Kabore, ki je napovedal spremembe v državi.

Opozicijski politik in nekdanji premier Roch Marc Christian Kabore je zmagal na nedeljskih predsedniških volitvah v Burkina Fasu, so pokazali danes objavljeni uradni izidi. Kabore, ki je bil premier pod dolgoletnim predsednikom Blaisom Compaorejem, preden je režimu obrnil hrbet, je dobil 53,49 odstotka glasov.

V tej zahodnoafriški državi so v nedeljo imeli predsedniške volitve prvič po skoraj treh desetletjih, ko je vladal Compaore, ki so ga pred letom dni strmoglavili po protestih ob podpori vojske. Compaore je vodenje države prevzel v državnem udaru leta 1987. Strmoglavili so ga oktobra lani po množičnih protestih, ki so izbruhnili, ko je s poskusom spremembe ustave želel ostati na oblasti. Takrat je pobegnil iz države, do volitev pa so vzpostavili prehodno vlado.

PV