Štetje medvedov

1. 12. 2015 - DNK se skriva tudi v kakcih

Znanstveniki v okviru projekta LIFE DINALP BEAR s preučevanjem medvedjih kakcev preštevajo medvede v Sloveniji in na Hrvaškem. Tako ne bo več treba ugibati, koliko jih živi na tem območju.

DNK se skriva tudi v kakcih
Na dan se medvedi premaknejo do 10 kilometrov. Ker vseh medvedov ne moremo postaviti v vrsto, skušajo znanstveniki njihovo število ugotoviti prek dednega zapisa oziroma molekul DNK. Ta je seveda tudi v medvedjih kakcih. Da se celice ohranijo, vzorčke shranijo v posebni tekočini in jih opremijo s podatki, denimo o kraju. Potem lovci, ki pomagajo pri zbiranju, vzorčke pošljejo v laboratorij. Imajo jih že okoli 4000. Najprej jih vpišejo v bazo, ki jo lahko vidi in podatke preveri tudi najditelj iztrebka.Čisto tekočino dajo naprej stroju, ki je takšen, kot ga uporabljajo forenziki. Ta tekočino predela in izloči DNK ali dedni zapis. Glede ne število različnih DNK lahko znanstveniki medvede preštejejo in tudi izračunajo, ali so morda katerega zgrešili.

Iztrebke bodo lovci zbirali do konca leta, njihovo natančno število pa bodo znanstveniki določili do julija naslednje leto.

Medvedi niso nasilne živali
Čeprav so medvedi nevarne živali, pa človeka napadejo redko, v Sloveniji le dvakrat do trikrat letno. V večini primerov, nekje pri 90 do 95 odstotkih srečanj, se žival namreč kolikor je mogoče, hitro umakne pred človekom, nikakor pa ne napada namerno. Kadar pa človek medveda preseneti ali pa so v bližini mladiči, ki jih želi mati zaščititi, pa se lahko srečanje konča tudi s smrtjo človeka.

Kako ravnati, da srečanje z medvedom preprečite?
Pri sprehodu skozi območja, kjer se medvedi zadržujejo, moramo živali opozoriti na našo prisotnost. Če je mogoče, hodimo v smeri vetra, da nas bo lahko zavohal. Nase opozarjamo tudi s hrupom. Hodimo tako, da listje šumi, občasno poči veja in škrta kamenje. Če smo v družbi, se pogovarjamo, če smo sami, si lahko kaj zapojemo. Če je temno, uporabimo močno baterijsko svetilko. Če smo na sprehodu s psom, ga imamo na kratkem povodcu. Če medveda srečaš, a te ni opazil, počakaj, da nemoteno nadaljuje svojo pot, nato pa odidi v nasprotno smer.

Ob srečanju z medvedom ostanite mirni
In kaj storiti, če medvedu le zremo iz oči v oči? Predvsem ostanimo mirni. Obstanemo na mestu in ne delamo sunkovitih kretenj, ker bi lahko žival naše premikanje zaznala kot napadalno in bi se zaradi ogroženosti začela braniti. Počasi se moramo umikati ritensko, nikakor pa ne smemo začeti bežati, ker nas lahko začne loviti. Tudi pri plezanju nas bi premagal, v obeh veščinah je namreč medved dva do trikrat hitrejši in spretnejši od človeka. Medved nam bo skušal svojo premoč pokazati s strašilnim napadom, ob katerem bo renčal in rjovel, a bo v pravi napad prešel le, če ga bomo izzvali z napadalnim ravnanjem. Če se medved vseeno zelo približa, se moramo narediti mrtve – ležemo na trebuh, z rokami pa si zaščitimo obraz. Pri tem se ne premikamo, tudi če se nas zver dotika. Čeprav bi ob takšnem ravnanju najraje zakričali in zbežali, pa je bolje, da ostanemo »mrtvi«. Žival se zaradi nas ne bo več počutila ogroženo in bo odšla stran.

PV