Začela se je podnebna konferenca

30. 11. 2015 - Bodo prišli do potrebnega dogovora?

Danes se je začela podnebna konferenca v Parizu, kjer so se zbrali svetovni voditelji, da bi sklenili dogovor, da je segrevanje ozračja treba omejiti na največ dve stopinji Celzija, in s tem preprečiti naravne nesreče in revščino. Včeraj so na pomembnost dogovora opozorili številni protestniki.

Dogovor je nujen
Podnebne zaveze, ki so jih pred konferenco v Parizu prostovoljno predložile države, zaenkrat pomenijo dvig temperature za 2,7 stopinje Celzija. To je preveč in zunaj predvidljivih posledic, kaj bi se ob tolikšnem dvigu temperature zgodilo s planetom. Če jim torej ne bo uspelo doseči dogovora o znižanju temperatur, in če se bo ozračje segrelo za več kot dve stopinji Celzija, so posledice za planet nepredvidljive.

Protest s čevlji
Shode aktivistov so oblasti iz varnostnih razlogov po terorističnih napadih prepovedale, prizorišče konference severno od Parizapa bo varovalo kar 2800 policistov. A osrednji Trg republike ni ostal prazen. V znak protesta so ljudje na trg prinesli 10.000 čevljev, to je kar 4 tone čevljev! S tem so želeli opozoriti na pomembnost dogovora. Svoj par čevljev sta prispevala tudi papež Frančišek, generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Muna in številni drugi znanih osebnosti.

Strogi varnostni ukrepi
Na prizorišču sicer v času konference pričakujejo okoli 40.000 udeležencev, od tega približno 10.000 delegatov. Poleg varnostnega osebja na območju konferenčnega centra bo v času podnebnega vrha še 8000 policistov in žandarjev varovalo francoske meje.

PV