Umetni sneg

30. 11. 2015

Temperature so se konec meseca znižale, sonce pa je ostalo, tako da je bilo vreme ravno pravšnje za smuko. Na smučiščih je že nekaj centimetrov naravnega snega, a žičničarji so letos skoraj povsod uporabili tudi dodatno zasneževanje. Kako nastane umetni sneg?

Umetni sneg nastane iz vode in zraka. Med nastajanjem prave mešanice za izdelavo snega se v topu ustvarijo vodni kristali, ki se najprej izločajo skozi eno vrsto šob oz. črpalk. Kapljice vode pa se nato izločajo še skozi drugo vrsto šob oz. črpalk. Tako se lahko povečajštevilo vodnih kristalov oziroma snežink.

Snežni topovi
Sistem zasneževanja je sestavljen iz vodnih zajetij, črpalk in cevovodov. Večina teh stvari se ne vidi; kar lahko vidimo, so samo snežni topovi.

Načeloma obstajata dve vrsti snežnih topov: snežni topovi, strokovno imenovani propelerski, ki pihajo material s pomočjo ventilatorja do 40 metrov daleč, in snežne sulice oz. žirafe, pri katerih se "domet" ustvari s pomočjo stebra, na katerem je nameščen grozd šob. Pri obeh iz šob škropi razpršena voda. Poleg tega iz mešalnih šob (nukleatorjev) piha pod visokim tlakom stisnjeni zrak, pomešan z manjšo količino vode, ki se ob izhodu bliskovito ohladi. Pri tem nastanejo mikroskopsko majhni ledeni kristali. Ti potem potujejo skozi vodni curek. To je mogoče celo ob nizkih stopinjah nad ničlo, le da mora biti vlažnost zraka toliko nižja, kolikor višja je zunanja temperatura. Med poletom zrastejo v snežne kristale. Daljša ko je njihova pot, boljša je kvaliteta snega.

Snežni topovi se upravljajo iz nadzorne sobe, nujna pa je stalna kontrola na terenu. Delavci morajo vsaj vsake pol ure fizično pregledati vsak top.

Umetni sneg dražji, a bolj obstojen
Naravni sneg je bistveno cenejši od umetnega. Razlika je tudi v kristalih – naravni sneg ima bolj razvejene kristale, umetni sneg pa je bolj podoben ledu. Za umetni sneg je potrebna zmes vode in zraka pod pritiskom. Zaradi oblike so zrnca stabilna in obstojna ter med seboj sprijeta in dobro povezana. Ker so zrnca okrogla, je umetni sneg odporen proti obrabi, smučem nudi malo trenja, zato na njem hitro drsijo. Umetni sneg v nasprotju z naravnim zelo dobro prenaša tudi občasne otoplitve.

PV


Kako naredimo dobro snežno kepo?