Začenja se letošnje tekmovanje za Pesem Evrovizije

6. 5. 2014

V Köbenhavnu se bo ob 21.00 začel prvi predizbor tekmovanja za Pesem Evrovizije, v katerem se bo predstavilo 16 držav. Tinkara Kovač še ogreva glasilke za četrtkov nastop. Preverili smo, kako potekajo zadnje priprave in poklicali RTV dopisnika Boštjana Anžina.

Na veliki oder arene B & W Hallerne bodo prvi stopili predstavniki Albanije, sledili pa jim bodo glasbeniki iz Armenije, Azerbajdžana, Belgije, Estonije, Madžarske, Islandije, Latvije, Moldavije, Črne gore, Portugalske, Rusije, San Marina, Švedske, Nizozemske in Ukrajine. Izmed 16-terice se jih bo deset uvrstilo v sobotni finale.

Slovenci bomo še podrobneje spremljali četrtkov drugi predizbor, v katerem se bo poleg Tinkare Kovač, ki bo Slovenijo zastopala s pesmijo Spet/Round and Round, predstavilo še 14 držav. Kovačevi ocene na stavnicah za nastop v finalu nihajo, najvišje se je uvrstila na sedmo mesto, v tem tednu pa po zadnjih podatkih na slovenski strani evrovizija.com zaseda 14. mesto.

Letošnjo, že 59. Evrovizijo, po zaslugi lanske zmage danske predstavnice Emmelie de Forest s pesmijo Only Teardrops gosti Danska. Lani je na Švedskem Slovenijo predstavljala Hannah Mancini, ki pa se ni uvrstila v finale.