Nove zapovedi za pričeske Severnih Korejcev

28. 11. 2015 - Kim Džong Un še vedno za zgled

Oblasti v Severni Koreji so državljanom predstavile nova pravila glede moške pričeske. Lasje ne smejo biti daljši od dveh centimetrov, pričeska pa naj čim bolj posnema naglavno okrasje voditelja Kim Džong Una.

Kot smo že poročali, so pravila glede pričeske, ki jih lahko imajo moški v Severni Koreji, jasna. Celo uzakonjena. Zato so se oblasti tokrat lotile vseh moških, ki imajo dolge lase, saj je pravilo jasno ‒ dovoljeni so le kratki. Predstavniki oblasti se celo sprehajajo po šolah in univerzah s škarjami v rokah in kar na kraju samem ostrižejo vsakogar, ki ne ustreza novim pravilom.

Ne samo kratki lasje, pomembna tudi oblika
Severnim Korejcem so naročili, naj si omislijo čim bolj podobno pričesko, kot jo ima Kim, ki je nad ušesi pobrit, lase pa ima počesane močno nazaj, da pričeska dobi skoraj obliko trikotnika. Zanimivo pa je, da so lasje Kim Džong Una zagotovo daljši od dveh centimetrov. Ta naj bi se pri obliki pričeske zgledoval po svojem dedku Kim Il Sungu, ki velja za ustanovitelja Severne Koreje in je vladal, ko je bila država še razmeroma uspešna.

Izjeme le umetniki
Edini, ki jim ni treba upoštevati novih modnih smernic, so umetniki. Ti imajo lahko drugačne pričeske.

Številne prepovedi za prebivalce Severne Koreje
Kot smo poročali, pa okrnjena pravica do izbire frizure ni edina težava. V Organizaciji združenih narodov pravijo, da je največja težava lakota ‒ vsak četrti Severni Korejec od 24 milijonov namreč trpi lakoto. Poleg tega ljudje v tej državi ne smejo javno izraziti mnenj, ki se razlikujejo od voditeljevih. Severnokorejski mediji lahko o njem poročajo le dobre stvari. Severni Korejci morajo poleg tega imeti doma fotografije svojih voditeljev in ne smejo potovati v tujino, Facebook je prepovedan.

Kazen za kršitev je smrt
Že za manjše prekrške so lahko obsojeni na smrtno kazen. Mednarodno sodišče pravi, da bi morali severnokorejske vodje zaradi kršenja človekovih pravic preganjati. A nič ne kaže, da se bo to kmalu zgodilo. Severna Koreja tako ostaja ena najstrožjih držav na svetu, tudi zaradi predpisane frizure.

PV
Foto: Reuters


V Severni Koreji so sprejeli zakon, da morajo imeti vsi moški takšno pričesko, kakršno ima vodja države Kim Džong Un. Tudi ženske nimajo velike izbire pri pričeskah, pravice Severnokorejcev pa so okrnjene tudi na drugih področjih, kot so izražanje mnenj, novinarska svoboda in potovanja.