250 nigerijskih deklet še vedno v rokah ugrabiteljev

6. 5. 2014

Pred tremi tedni, aprila 2014, je oborožena skupina Boko Haram v Nigeriji ugrabila okoli 300 srednješolk. Približno petdesetim je uspelo pobegniti, preostale pa so še vedno v rokah ugrabiteljev.

Ugrabili več sto deklic
Pripadniki Boko Harama so vdrli v eno izmed nigerijskih srednjih šol in od tam odpeljali okoli 300 deklic, poslopje pa zažgali. Po njihovem prepričanju dekleta ne bi smela hoditi v šolo, temveč bi se morala že zelo mlada poročiti. Zdaj grozijo, da jih bodo kot neveste prodali drugim islamskim skrajnežem.

Starši zahtevajo večjo vpletenost vlade v reševanje deklic
Starši ugrabljenih deklic so jezni na vlado. Očitajo ji, da za osvoboditev deklic ne stori dovolj, protestirajo in zahtevajo odločnejše ukrepanje. Na proteste se je prvič po ugrabitvi odzval tudi nigerijski predsednik in zagotovil, da bodo varnostne sile deklice našle in jih vrnile staršem. Tako nigerijska kot tudi mednarodna javnost sta ogorčeni nad nesposobnostjo nigerijske vlade, da bi ukrepala in rešila otroke. Vlada bo za sodelovanje pri reševanju prosila sosednje države - Kamerun, Čad, Niger in Benin. Tudi ZDA in Velika Britanija sta že potrdili, da bosta Nigeriji pomagali v boju proti Boko Haramu in pri reševanju deklet.

V začetku maja ugrabili še 8 deklic
Člani skrajne islamske skupine Boko Haram so na severovzhodu Nigerije ugrabili še osem deklic, starih od 12 do 15 let. Oboroženi skrajneži so se v vas pripeljali z dvema tovornjakoma in poleg deklic odpeljali še živali in hrano. V slabem mesecu dni so tako skupno zajeli že 240 šolark, ki jih nameravajo prodati v sosednje države.

Kdo so Boko Haram?
V Nigeriji deluje oborožena skupina Boko Haram, ki želi z nasiljem uveljaviti stroga islamska pravila življenja. Zaradi napadov te skupine je umrlo že več tisoč ljudi, v državi vlada strah, številni ljudje so se izselili. Med glavnimi cilji napadov so šole. Boko Haram v tamkajšnjem jeziku namreč pomeni 'zahodno izobraževanje je greh'.

Država razdeljena na severni muslimanski in južni krščanski del

Nigerija je država v zahodni Afriki, ki ima sedemdesetkrat več prebivalcev kot Slovenija in je šestkrat večja. Čeprav je Nigerija zelo bogata z rudninami, zemeljskim plinom in nafto, na milijone otrok tam živi v revščini. Povrh vsega je država tudi versko razdeljena; na jugu živijo kristjani, na severu pa muslimani.

Več o Nigeriji in nastanku skupine Boko Haram.