Ni prostora v libanonskih šolah

25. 11. 2015

V Siriji že štiri leta in pol divja državljanska vojna, zato številni Sirci bežijo od doma. Skoraj dva milijona jih je zatočišče našlo v sosednjem Libanonu, med njimi tudi 400 tisoč vaših vrstnikov. A le polovica se jih lahko šola v libanonskih šolah, saj v njih ni dovolj prostora. Za nekaj znanja željnih otrok pa so rešitev našli kar v begunskem taborišču.


V begunskem taborišču v Libanonu imajo otroci tri predmete: angleščino, matematiko in arabščino. Učenje angleščine je za sirske prebežnike še posebej zahtevno, saj so se v Siriji učili samo arabščine. Ta je v obeh državah materni jezik, a v nasprotju s sirskimi poteka v libanonskih šolah pouk tudi v angleščini.

RK

Med sirskimi begunci je veliko vaših vrstnikov. Ena od njih je tudi Amal. Na povezavi dobiš še več prispevkov, povezanih z begunci.

V Siriji so med državljansko vojno uporabili tudi prepovedano kemično orožje, ki pa so ga uničili. Kako poteka uničenje kemičnega orožja?

Med sirskimi begunci je vse več otrok in vaših vrstnikov.


Eden od vzrokov za begunsko krizo je tudi nasilje islamske države.


Zakaj ljudje zapuščajo domovino in kam si želijo? Preveri tukaj.


Ko je Madžarska zaprla meje, so se begunci napotili prek Slovenije.


Stopnjevanje begunskega vala
 v Sloveniji in povečevanje števila prebežnikov.


Obiskali smo zbirni center za begunce na Vrhniki.


Mnogo ljudi se je odločilo za zbiranje pomoči. Med njimi so bili tudi vaši vrstniki.


Morda bo kdo od vas kmalu dobil kakšnega sošolca iz Bližnjega vzhoda. Na OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani pa imajo že malo manj kot eno leto sošolce iz Somalije.

Zaradi strahu pred begunci smo na meji s Hrvaško postavili žičnato ograjo.